Vattacukor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vattacukor készítése

A vattacukor a fonott cukrok egyik fajtája. Mivel többnyire légiesen könnyű, ezért általában nagy adagokban kínálják. A vattacukor gyakran kapható vásárokon, vagy cirkuszok mozgóárusainál. Élelmiszer színezőanyag használatával megváltoztatható a természetes fehér színe. Egy tipikus hurkapálcára felfonott adag legalább 25-30 gramm, és körülbelül 100-115 kilokalóriát tartalmaz. Néha kapható átlátszó dobozos kiszerelésben is.[1][2][3]

Hasonló édesség a perzsa pasmak, és a török pişmaniye, bár az utóbbi a cukor mellett lisztet is tartalmaz.

Története[szerkesztés]

A vattacukorról szóló első feljegyzés a 18. század közepén készült. Abban az időben a fonott cukor drága volt.[4] Az előállítása munkaigényesnek számított, így az átlagemberek számára általában nem volt elérhető. Az első vattacukorfonó-gépet 1897-ben William Morrison és John C. Wharton találta fel. A széles közönség viszont csak 1904-es világkiállításon találkozhatott először vele, ahol nagy sikert aratott és 68 655 adagot adtak el az akkori árakon számolva is magas, 0,25 $-os ár mellett.[5] Ez az összeg fele volt a vásári belépő árának.

Az Egyesült Államokban december 7-én ünneplik a Nemzeti Vattacukor Napot.

Előállítása[szerkesztés]

Vattacukorfonó-gép
Vattacukorfonás és csomagolás

Egy tipikus vattacukorfonó-gép egy forgó fejet tartalmaz, melyben egy cukortartó tálka található. Ebbe öntik bele a kristálycukrot, vagy színesített cukrot (élelmiszer színezőanyaggal színezett cukor). Fűtőberendezéssel hevítik a forgó fej peremét. Az olvadt cukor a centrifugális erő hatására kilép a fej apró, perforált lyukain. A vattacukor előállításához gyakran a fejen található apró lyukakhoz és fűtőberendezéshez optimalizált színezett cukrot adagolnak. Ugyanis a túl finom kristályok olvadás nélkül kirepülnek a lyukon, míg a nagy méretű cukorkristályok túl nagyok ahhoz, hogy megfelelő módon felmelegedjenek, így lassítják a vattacukor fonását.

Az olvadt cukor kilépve a lyukakon a hidegebb levegővel érintkezve megszilárdul, és lehullva vattacsomószerűen összerendeződve felgyűlik a forgófejet teljesen körülvevő gyűjtőtálban. A vattacukorfonó-gép kezelője első lépésben addig vár, amíg a gép kellően felhevül és a fonásra alkalmas vattacukor kezd lerakódni a gyűjtőtál belső falán. Ekkor a kezelő a kezében tartott, egy irányba forgatott és a forgófej körül kúp alakban mozgatott hurkapálcára összegyűjti, felfonja a levegőben kavargó, de még csomóba nem rendeződött vattacukrot. Mikor a cukortartó tál kiürül, a gépkezelő újratölti. Az így előállított termék érzékeny a nedvességre. A párás nyári helyszíneken előfordul, hogy a vattacukor állaga emiatt csomós és ragadós lesz.

A vattacukor gyártásában modernizált újdonságnak számítanak a vattacukor automaták, amelyek automatikusan készítenek egy-egy adag vattacukrot. Ezekkel leggyakrabban az Egyesült Királyságban[6] és Tajvanon,[7] találkozhatunk, ahol dobozokba csomagolva, vagy világító, illetve villogó pálcákra fonva árulják.[8]

Textúrája[szerkesztés]

Célközönség.

Ragadós és édes, hamar feloldódik a szájban (amorf jellege miatt). Gyapjú tapintású. A gép által felhevített cukor intenzív cukor illatú, de ezen kívül nincs különösebb aromája. Lágy és puha, amikor száraz. Nedvességgel érintkezve ragacsos és csomós lesz. Mivel a cukor higroszkópos tulajdonságú, és nagyon nagy felülettel rendelkezik, ezért egyre durvább, keményebb, tömörebb és általában kevésbé „pelyhesebb” ahogyan egyre több ideig érintkezik a szabad levegővel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Best Of Worst -- July 4th Foods. cbsnews.com, 2008. július 1. (Hozzáférés: 2009. szeptember 13.) „Cotton Candy (1.5 oz serving) 171 calories, 0g fat, 45g carbs, 45g sugar, 0g protein”
  2. Carter, Darla. „Enjoy the fair, but don't wreck your diet”, 2009. augusztus 20. (Hozzáférés ideje: 2009. szeptember 13.) „A 5½-ounce bag of cotton candy can have 625 calories.” [halott link]
  3. The stats on favorite stadium snacks”, 2006. szeptember 27.. [2011. június 13-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2011. február 8.) 
  4. The Food Timeline: history notes-candy
  5. The Straight Dope: Cotton Candy. [2013. december 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 8.)
  6. The Unique Cotton Candy Vending Machine | www.cottoncandyvending.com
  7. Archivált másolat. [2012. április 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 17.)
  8. YouTube - Glo Cone - Patented Cotton Candy Light Sticks

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cotton candy című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]