Varsó Felszabadításáért emlékérem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Varsó felszabadításáért szócikkből átirányítva)
Varsó Felszabadításáért emlékérem
За освобождение Варшавы
Adományozza a Szovjetunió,
Típusegyfokozatú kitüntetés
IndoklásRészvétel az 1945. január 14. és 1945. január 17. között Varsó felszabadításában vagy közvetett hozzájárulás az ostromnál elért szovjet győzelemben.
Státuszmár nem adományozható
Jellemzőiátmérő 32 mm sárgaréz
Statisztikák
Alapítás dátuma1945. június 9.
Kitüntetések száma701 700 fő
Viselési sorrend
Azonos rangú kitüntetésBudapest Bevételéért emlékérem
Königsberg Bevételéért emlékérem
KapcsolatosPrága Felszabadításáért emlékérem
Bécs Bevételéért emlékérem

Szalagsáv
Szalagsáv

A Varsó Felszabadításáért emlékérem (oroszul: За освобождение Варшавы, transzliteráció: Za oszvobozsdényie Varsavi) második világháborús szovjet katonai kitüntetés, melyet 1945. június 9-én alapítottak.

Az elismerésről[szerkesztés]

A kitüntetés annak a küzdelemnek állít emléket, amelyet Varsó második világháborús felszabadításánál, 1945. január 1417. között a szovjet és a velük szövetséges erők kifejtettek a város elfoglalása érdekében. Hasonlóan a Szovjetunió által adományozott kitüntetések nagy részéhez, már nem adományozható és 1995. január 1-ig összesen 701 700 fő részesült ebben a kitüntetésben, amely a gyűjtők körében nagy becsben tartott népszerű darab és kereskednek is vele.

Kinézete[szerkesztés]

Az érme sárgarézből készült alakja szabályos kör, melynek átmérője 32 mm. Az elülső oldalán az érem felső részén körfelirat «ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ» (felszabadításáért). Az alsó részén központi elem a ötágú csillag, melyből sugarak ívelnek legyezőszerűen felfelé. A csillagot átfogja egy felette ívelt zászlószalag, melyen található felirat «ВАРШАВЫ» (Varsó).

A hátoldalon dátum «17 января 1945» (1945. január 17.) és felette magában álló ötágú csillag található. Az érme minden felirata és képe domború. Az éremhez tartozó szalagsáv keskeny sárgával határolt kék, melynek közepén piros sáv fut. A szalag szélessége 24 milliméter és a benne lévő piros sáv 8 milliméter széles.

Fordítás[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]