Prága Felszabadításáért emlékérem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Prága Felszabadításáért emlékérem
Медаль «За освобождение Праги»
előnézet
előnézet
Adományozza a Szovjetunió,
Típus egyfokozatú kitüntetés
Indoklás Részvétel az 1945. májusában Prága felszabadításában vagy közvetett hozzájárulás a harcok során elért szovjet győzelemben.
Státusz már nem adományozható
Jellemzői átmérő 32 mm sárgaréz
Statisztikák
Alapítás dátuma 1945. június 9.
Kitüntetések száma 395 000 fő
Viselési sorrend
Azonos rangú kitüntetés Varsó Felszabadításáért emlékérem
Kapcsolatos Bécs Bevételéért emlékérem
Budapest Bevételéért emlékérem

Szalagsáv
Szalagsáv

A Prága Felszabadításáért emlékérem (oroszul: Медаль «За освобождение Праги», transzliteráció:Medal Za oszvobozsdényie Pragi) második világháborús szovjet katonai kitüntetés, melyet 1945. június 9-én alapítottak.

Az elismerésről[szerkesztés]

A kitüntetés annak a küzdelemnek állít emléket, amelyet Prága második világháborús ostrománál 1945. május 3.1945. május 9. között a szovjet és szövetséges erőik kifejtettek a város felszabadítása érdekében. Hasonlóan a Szovjetunió által adományozott kitüntetések nagy részéhez, már nem adományozható és 1962-ig összesen 395 000 fő részesült ebben a kitüntetésben, amely a gyűjtők körében nagy becsben tartott népszerű darab és kereskednek is vele. Az érem tervezői А. Kuznyecov és I. Szkorzsinszkaja voltak.

Kinézete[szerkesztés]

Az érme sárgarézből készült alakja szabályos kör, melynek átmérője 32 mm. Az elülső oldalán az érem felső részén körfelirat «ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ» (felszabadításáért) és középen «ПРАГИ» (Prága) felirat látható. A kör alsó részében felkelő nap, melynek alsó részét két babérág határolja. A babérágak találkozásában ötágú csillag. A hátoldalon dátum 9 мая 1945 (1945. május 9.) és alatta magában álló ötágú csillag található. Az érme minden felirata és képe domború. Az éremhez tartozó szalagsáv lila, melyben középen fut egy sötétkék sáv. A szalag szélessége 24 milliméter és benne a sötétkék sáv szélessége 8 milliméter.

Fordítás[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]