Vajda-ház (Szeged)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vajda-ház
Weisz-ház
Az épület 2010-ben
Az épület 2010-ben
TelepülésSzeged
CímSzeged, Dugonics tér 2.
Építési adatok
Építés éve1867
Rekonstrukciók évei2009
Építési stílusklasszicista
Védettségműemlék
Hasznosítása
Felhasználási területház
Elhelyezkedése
Vajda-ház (Szeged)
Vajda-ház
Vajda-ház
Pozíció Szeged térképén
é. sz. 46° 15′ 03″, k. h. 20° 08′ 44″Koordináták: é. sz. 46° 15′ 03″, k. h. 20° 08′ 44″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Vajda-ház témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Vajda-ház (más ismert nevén a Weisz-ház) szegedi belváros egyik védett épülete. Helyén az 1850-es években még csatorna húzódott, a telek város felé eső részén pedig egy kisebb épület állt. 1859-ben engedélyezték a szegedi zsidóknak, hogy a zsinagóga környékén kívül is házat építsenek és ott lakjanak. Ezzel a lehetőséggel élt Weisz Sámuel, a gazdag zsidó borkereskedő, aki 1867-ben megvásárolta a telket, hogy ott lakó- és üzletházat építsen. Az épületet Hoffer Károly tervezte. A Vajda-ház nagyrészt napjainkig megőrizte eredeti formáját, földszintje elsősorban klasszicista, emelete romantikus stílusjegyeket hordoz. Az emeleten 16 szobát, a földszinten 8 üzlethelyiséget, alattuk szintén üzleti tevékenységre alkalmas pincéket alakítottak ki. Az épület U alakban veszi körbe udvarát, az udvar fölött függőfolyosó fut körbe. A nagy szegedi árvíz 1879-ben elérte az épületet, de nem okozott jelentős károkat. Az épületben eleinte csak az építtető Vajda-család[1] élt, a ház 1911-től vált fokozatosan egyre több bérlő otthonává. Az épületben élt gyermekkorában Balázs Béla, későbbi filmrendező és Bauer Ervin, az elméleti biológia úttörője.[2] Vendégként lakott az épületben Bartók Béla és Kodály Zoltán.[2][3] A két világháború között bankfiókok, kisebb hivatalok és civilszervezetek működtek a Vajda-házban. A ház az 1950-es és '60-as években szerencsésen elkerülte a lakáshiány miatti emeletráépítési és homlokzat-egyszerűsítési hullámot.

Az épületet a 2000-es években felújították. Napjainkban az Olasz Kulturális Intézet, Olaszország konzulátusa, éttermek és kisvállalkozások működnek benne.

Hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Weisz Sámuel az árvíz éveiben Vajda Samura magyarosíttatta nevét, a későbbiekben a család minden tagja ezt viselte.
  2. a b Szegedi séták – Dugonics tér (magyar nyelven). Délmagyarország, 2003. június 1. (Hozzáférés: 2011. április 8.)
  3. Tanúskodó épületek (magyar nyelven). Somogyi Könyvtár. [2012. március 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 8.)