Vaginális szél

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Vaginális szél (hüvelyi szél, flatus vaginalis latin) egy emisszió vagy levegő kilövellés a hüvelyből. Ez lehet szex közben vagy után, hiszen a behatolás alkalmával a fölösleges anyagtöbblet nyomja a hüvely falát,[1] de történhet esetleg tornázás vagy lazítás közben is. A végbél szél, flatus

hangjára hasonlít. Nem tartalmaz székletből származó gázokat, és gyakran szaga sincs. Szlengben a punci puki, punci fing, hüvelyi puki, nuni puki, punipú, nunipú kifejezéseket használják rá. A népnyelv pinafingként ismeri.

A hüvelyi gázok, melyek szagosak vagy fekália tartalmúak, lehetnek a colovaginal fistula[2] eredménye, ami komoly probléma, egy repedés a hüvely és vastagbél között, ami lehet sebészeti beavatkozás, szülés, betegség (pl. Crohn-betegség) következménye, és okozhat húgyúti fertőzést, továbbá egyéb komoly problémákat is. Valamint lehet a belső vaginális süllyedés (?)[3] eredménye is, ami a szülés következtében alakulhat ki.[4]

Levegő kerülhet a hüvelybe az orális szex közben, ami semmilyen ismert egészségügyi következménnyel nem jár, ugyanakkor az erőszakkal felfújt hüvely légembóliát[5] okozhat: „rendkívül kis eséllyel, de előfordulhat, hogy egy légbuborék belép a nő vérkeringésébe a méhlepényen keresztül és embóliát okoz”.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Furcsa hangok a hüvelyből (18+) Így kezeld a kínos pillanatot!, femina.hu
  2. Biliary stent causing colovaginal fistula: case report., 2004. február 20. [2015. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 19.)
  3. Correct assessment of prolapse essential
  4. Healthwise, Incorporated: Vaginal problems and female genital prolapse, 2005
  5. A légembólia következményei. otszonline.hu, 2017. január 25. (Hozzáférés: 2020. március 15.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Vaginal flatulence című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.