Vadkacsavadász retriever

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Vadkacsavadász retriever
Tollers.jpg
Fajtagazda ország Kanada
Osztályozás
Csoport VIII. Retrieverek, hajtókutyák, vízi vadászok
Szekció 1. Retrieverek
Fajtaleírás
Osztályozó szervezet FCI
Érvényes standard magyar
Wikimédia Commons
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz
Vadkacsavadász retriever témájú médiaállományokat.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz
Vadkacsavadász retriever témájú kategóriát.

A vadkacsavadász retriever vagy más néven Nova Scotia Duck Tolling retriever, hazánkban nem túl ismert fajta. Hasonlóan retriever társaihoz, is vadászatra tenyésztették, s kimondottan vadkacsára specializálódott.

Eredete[szerkesztés]

Kanadai fajta. Nova Scotia Kanada déli részén fekvő terület, mely az átvonuló vadkacsa és vadrécefajok pihenőhelye - innen ered a fajtanév is. A fajta létrejöttében nagy szerepet játszott a sima szőrű labrador és az arany retriever, valamint az angol cocker spániel és az ír szetter is. A feltételezés, hogy a Duck Tolling egy róka és egy labrador keresztezésének az eredménye, erősen kétségbe vonható. A kétség alapja, hogy 1860-ban egy bizonyos Mr. Allan pároztatott egy máj színű, sima szőrű retrievert egy Labrador retrieverrel. A nőstény ebből a fajtából pároztatva volt egy barna cocker spániellel. Később keresztezték egy ír szetterrel, amely adta fajtájának színét; és valószínűleg keresztezték egy sable skótjuhásszal, innen a dús szőrű farok. Más vérvonalakkal is keveredhetett, pl. angol spániellel, golden- és chesapeake bay retrieverekkel. Akármennyire is kialakult a keresztezésekből ez a rókaszerű kutya, a megkövetelt munkaképesség az ismert yarmouth-i Little River Duck Dog-tól származik. A fajtát hivatalosan 1945-ben regisztrálták a Canadian Kennel Club-ban.

Toller29.jpg

Jellemzői[szerkesztés]

Ez a vadászeb közepes méretű, jó izomzatú, szilárd, energikus és kiegyensúlyozott. Közepes vagy nehéz csontozatú. Kiválóan alkalmas az agility-re, éberség és eltökéltség jellemzi. Ezen kívül intelligens, életerős, és rettentő kitartó, kiválóan úszik. Jól tanítható.

Színe rókavörös, olykor fehér folt található a farka végén, a mancsain, a mellkasán vagy a homlokán. Bundája középhosszú, és puha, szőrzete dupla szőrzet, mivel a fajta jeges vizek mentéről származik.

Méretei[szerkesztés]

  • szuka: 45–48 cm
  • kan: 48–51 cm

Forrás[szerkesztés]