Angol cocker spániel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Angol cocker spániel (English Cocker Spaniel)
Frida della Kalesa.jpg
Fajtagazda ország Nagy-Britannia
Osztályozás
Csoport VIII. Retrieverek, hajtókutyák, vízi vadászkutyák
Szekció 2. Hajtókutyák
Fajtaleírás
Osztályozó szervezet FCI
Érvényes standard magyar
Kiadás éve 2003
Wikimédia Commons
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz
Angol cocker spániel témájú médiaállományokat.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz
Angol cocker spániel témájú kategóriát.

Az Angol cocker spániel az egész világon kedvelt, bár meglehetősen kényessé vált kutyafajta. Bármely "vadászkutya"-színben előfordulhat.

Tulajdonságai[szerkesztés]

Marmagassága 38-41 cm. Csendes, jóindulatú, (megfelelő mozgás esetén) nyugodt természetű, ezért városi tartásra kimondottan alkalmas. Vidám, pajkos állat. Mindig csóválja a farkát. Vadászkutya létére is jól be tud illeszkedni a családba.

Nagyon társaságkedvelő és embercentrikus kutyafajta. Elhancúrozik a gyerekekkel és akkor a legboldogabb, ha szeretett családja körében élhet. Rendkívül barátságos fajta, és ezért kiváló családi kutya és jó választás gyerek mellé. Nagyon ragaszkodik gazdájához. Szeret a gazdája ölében ülni, vagy mellette feküdni a díványon. Ha ezt nem engedik meg neki akkor legalább a földön heverne a gazdája mellett és a fejét pihenteti a gazdi lábán. A legtöbb embert szereti, így nem válik belőle jó őrzőkutya. A cocker spániel ugyanakkor hihetetlenül temperamentumos, élénk és mozgékony fajta. Mindennap legalább egyórás nagy sétáltatásra és lehetőleg futtatásra van szüksége és azonkívül még néhány rövidebb tíz perces kora reggeli meg késő estei sétára is. Így ha nem mozoghatja le fölös energiáit, akkor könnyen stresszessé válhat. Ilyenkor a cocker szeszélyessé válhat. Temperamentumától függően, vagy mindent megrág, ugat egy csomót, esetleg a többi kutyával kötekedővé válik, különösen akkor, ha a gazdi hagyja, hogy kedvence a fejére nőjön. Ezért ha lehetőségünk van rá, vigyük vízközelbe. Remekül úszik, és a pancsolás vagy a vízből való apportírozás is kedvelt szórakozásai közé tartozik. Nagyon játékos és társaságkedvelő kutya ezért leginkább lakásban szeret gazdáival tartózkodni. Viszonylag gyorsan tanul.

Irodalom[szerkesztés]

  • Thoms, Jerry. „Emma is a Gun Dog (Cocker Size)”. Gun Dog Magazine. [2005. április 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés ideje: 2006. február 23.)  
  • Roettger, Anthony. Urban Gun Dogs: Training Flushing Dogs for Home and Field, The Writer's Collective, 2004. ISBN 1-59411-050-6
  • Sucher, Jamie. Cocker Spaniels (Complete Pet Owner's Manuals). ISBN 978-0764110344 
  • Grainger, Alexandra. Training your Cocker…Whilst Playing with Children. Complete Owner's Guide.
  • Fergus, Charles. Gun Dog Breeds, A Guide to Spaniels, Retrievers, and Pointing Dogs, The Lyons Press, 2002. ISBN 1-58574-618-5
  • Fogle, Dr. Bruce. Cocker Spaniel English and American, Dorling Kindersley Limited, 1996.

További információk[szerkesztés]