Vörhenyes tavaszibagoly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vörhenyes tavaszibagoly
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Család: Bagolylepkefélék
(Noctuidae)
Nem: Cerastis
Faj: C. rubricosa
Tudományos név
''Cerastis rubricosa''
(Denis & Schiffermüller, 1775)
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vörhenyes tavaszibagoly témájú kategóriát.

hernyó

A vörhenyes tavaszibagoly (Cerastis rubricosa) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

Európa nagy részében gyakori keleti irányban a mérsékelt égövi Ázsián keleti irányban egészen Japánig. A déli élőhelyéhez tartozik a Földközi-tenger és Törökország. A lombhullató erdőkben, tisztásokon, völgyek rétjein és a mocsaras réteken és kertekben és parkokban gyakori.

Megjelenése[szerkesztés]

  • lepke: szárnyfesztávolsága: 32–38 mm. Az első szárnyak alapszíne vörösesbarnától a szürke árnyalatáig változhatnak, fekete foltokkal, hullámos vonallal díszítettek. A hátsó szárnyak fényes vörösesbarnák vagy szürkésbarnák
  • pete: kezdetben fehér később sárga
  • hernyó: kezdetben sárga és barna csíkos, kifejlett stádiumban barnás vagy violaszürke, keskeny, sárgás vonalakkal és nagy sötét foltokkal.
  • báb: zömök, vöröses-barna

Életmódja[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rotbraune Frühlings-Bodeneule című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.