Vörösszemű krokodilszkink

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Vörösszemű krokodilszkink
Red-Eyed Crocodile Skink.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Pikkelyes hüllők (Squamata)
Alrend: Gyíkok (Sauria)
Család: Scincidae
Nem: Tribolonotus
Faj: T. gracilis
Tudományos név
Tribolonotus gracilis
de Rooij, 1909
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Vörösszemű krokodilszkink témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vörösszemű krokodilszkink témájú médiaállományokat és Vörösszemű krokodilszkink témájú kategóriát.

A vörösszemű krokodilszkink (Tribolonotus gracilis) egy Új-Guinea esőerdeiben őshonos szkinkfaj.

Leírása[szerkesztés]

A vörösszemű krokodilszkink hátát tüskeszerű pikkelyek fedik, amik nagyban hasonlítanak a krokodilokéra. Legszembetűnőbb tulajdonsága viszont a szemei körül lévő narancssárgás-vöröses színű karika.

A faj egyedei Indonézia Új-Guinea szigetének és Pápua Pápua Új-Guineának nedves, trópusi erdőiben élnek, de alkalmazkodtak az emberek által lakott területekhez is. Míg ezek a gyíkok a fákra is fel tudnak mászni, idejük nagy részét az erdő talajának avarjában töltik, fára mászáskor az alacsonyan fekvő ágakhoz tapadnak.

A Tribolonotus gracilisok azon kevés gyíkfajok közé tartoznak, amelyek vészhelyzetben hajlamosak magukat halottnak tetetni.

A vörös szemű krokodilszkinkek népszerűek a kedvtelésből tartott állatok kereskedelmében, ám ezek továbbra is egzotikus háziállatok. Fogságban nagy terráriumra van szükségük, amely képes biztosítani a faj által megkövetelt magas páratartalmat.

Tápanyagként különféle rovarokat, például gyümölcslegyeket, étkezési férgeket és apró tücsköket fogyasztanak. A legtöbb fogságban lévő hüllőfajhoz hasonlóan, a szokásos étkezéséhez a krokodilszkinknek is kalcium-kiegészítésre van szüksége.

Előfordulása[szerkesztés]

Új-Guinea szigetén párás, trópusi esőerdeiben általában a talajon vagy alacsonyabb ágakon találhatóak meg.

Források[szerkesztés]