Vörös vari

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Vörös vari
Vörös vari
Vörös vari
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Rend: Főemlősök (Primates)
Alrend: Orrtükrösök (Strepsirrhini)
Alrendág: Makialakúak (Lemuriformes)
Öregcsalád: Lemuroidea
Család: Makifélék (Lemuridae)
Nem: Varecia
Faj: V. rubra
Tudományos név
Varecia rubra
É. Geoffroy, 1812
Elterjedés
Varecia rubra range map.svg
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Vörös vari témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vörös vari témájú médiaállományokat és Vörös vari témájú kategóriát.

A vörös vari (Varecia rubra) a makifélék közé tartozó, trópusi elterjedésű, veszélyeztetett állatfaj. Kifejlett példányainak testhossza 50–60 cm, farkának hossza 65 cm; tömege 3,2 kg és 4,5 kg között változik. Jellemzően vöröses színűek, szőrükön néhány fehér folttal, leszámítva az arcuk körüli területet – az úgynevezett "álarcot" –, a farkukat és a lábaikat, amik fekete színűek. Csuklójukon szagmirigyeik vannak, amiket területük megjelölésére használnak.

Életmódja[szerkesztés]

A vörös vari kényelmes állat. Délelőtt sütkérezik a melegben és csak alkonyatkor indul táplálékot keresni. Kisebb csapatokban él, amelyek létszáma akár 20 egyedből is állhat, de minden csapatban az egyik nőstény egyedé a vezető szerep; a támadók ellen is ő védi meg a csapatot. Szinte kizárólag gyümölcsöket fogyaszt, néha rovarokat és madártojásokat is eszik.

Szaporodása[szerkesztés]

A nőstények az ágvillákba építik fészküket. Oda rejtik a kölyköket is, akik 3 hét elteltével másznak elő. 7 hetes korukban már kecsesen és ügyesen mozognak a fákon. A fiatalok 2-3 éves korukban lesznek ivarérettek.

Állatkertekben[szerkesztés]

A varik javarészt nappali életmódjuk és tetszetős külsejük miatt mindig is kedvelt állatkerti állatnak számítottak, ma is sokfelé előfordulnak állatkertekben.

Magyarországon a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Nyíregyházi Állatparkban, a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkban és a pécsi állatkertben tartanak vörös varikat.

Források[szerkesztés]