Vörös csipkésbagoly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vörös csipkésbagoly
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Család: Bagolylepkefélék
(Noctuidae)
Nem: Scoliopteryx
Faj: S. libatrix
Tudományos név
Scoliopteryx libatrix
(Linnaeus , 1758)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Vörös csipkésbagoly témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vörös csipkésbagoly témájú médiaállományokat és Vörös csipkésbagoly témájú kategóriát.

A vörös csipkésbagoly (Scoliopteryx libatrix) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

Az egész Holarktikus régióban elterjedt, Magyarországon mindenütt gyakori. Különböző élőhelyeken, például a lombhullató erdőkben, a vizek partján, a mocsarak és lápok mentén, de a kertekben és parkokban is előfordul. Barlangokban is megfigyelték.

Megjelenése[szerkesztés]

Szárnyfesztávolsága 40–45 milliméter. Az első szárnyak szaggatottak, szabálytalanok, innen kapta a pillangó a nevét (csipke), barna vagy szürke alapszínű, amelyet egy rózsaszín bevonat díszít. Körül a hátsó szárny harmada világosszürke, ami a közepén sötét és osztott. A lepke lehullott falevélre hasonlít, ezzel tökéletesen képes magát álcázni. A hernyó körülbelül 50 milliméter hosszú és karcsú testű, világoszöld és világos, enyhén sárgás oldalvonalú. A báb fekete.

Életmódja[szerkesztés]

Az éjszakai lepkék. Télen helyenként nagyobb csoportokban magas páratartalmú helyekre húzódnak, mint például a barlangok és a nedves pincék. Két generációjú lepke: az első júniustól júliusig a második augusztustól a következő év júniusáig repül. A hernyók májustól júniusig, illetve júliustól szeptemberig láthatóak, tápnövényei a fűz- (Salix) és nyárfajok (Populus)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Zackeneule című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]