Végálláskapcsoló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az elektrotechnikában a végálláskapcsoló olyan kapcsoló, ami egy mozgó alkatrész vagy egy mozgó tárgynak a segítségével működik.

A végálláskapcsolót vezérlésére alkalmazzák a gépeknek az ellenőrzési rendszerét alkotják, mint biztonsági reteszelés.[1] A végálláskapcsoló egy elektromechanikus eszköz, amely tartalmaz egy indítószerkezetet és mechanikusan kapcsolódik egy bizonyos tárgyhoz. Ha egy tárgy kapcsolatba kerül a működtetővel, a vezérelt készülék működésbe lép vagy lekapcsol, ebben az esetben a végálláskapcsoló nyitja vagy zárja az elektromos érintkezőit.

A végálláskapcsolókat különféle területeken használják, mint például a kinti környezetben, a jó tűrőképessége, könnyű telepítési lehetősége és megbízható működése miatt. A végálláskapcsoló telepítésénél néhány fontos szempont: futólagos helymeghatározás, és végül egy mozgó tárgy (például egy ajtó), ezeket a szempontokat vették figyelembe először egy objektum mozgáshatárának meghatározásakor, innen ered a „végálláskapcsoló” elnevezés.

A végálláskapcsoló görgős kar üzemben; ez telepítve van egy kapuhoz egy zsilipnél, és jelzi a kapunak a helyzetét – ez úgymond egy ellenőrzési rendszert képez

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Stephen Herman, Industrial Motor Control Cengage Learning, 2009 chapter 11 "Limit Switches" ISBN 1435442393

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Limit switch című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.