Unghváry László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Unghváry László
SablonWikidataSegítség

Unghváry László (Cegléd, 1856. június 6. – Cegléd, 1919. augusztus 1.) szőlész és gyümölcsfaiskola-tulajdonos, az alföldi homok egyik meghódítója.

Élete[szerkesztés]

Szülei Unghváry József és Seres Julianna mézeskalács-sütők voltak, de a család foglalkozott szőlőműveléssel is. Testvére volt Unghváry József (1864-1933) kertész. Az elemi iskoláit Cegléden végezte. Bihardiószegen és Budán végzett kertészeti és vincelléri iskolát.

1879–1896 között Cegléd város kertésze volt. Cegléd határában 5 hold homokos földön faiskolát létesített. A gyümölcsfa-csemetéket Bereczki Máté telepéről szerezte be. 1886-tól rendszeresen kiadta a gyümölcsfa-árjegyzékeit. 1888-tól már hasznos tudnivalókkal és tanácsokkal is bővítette. A század végén önállósította magát. 1903-ban már 300 hold szőlője és gyümölcsiskolája volt, melyből jelentős exportot bonyolított. Pincegazdaságát is európai hírűvé tette. Szakirodalmi tevékenységet is folytatott. Hatalmas vagyonából nagy alapítványt tett a Magyar Tudományos Akadémia számára.

Fia Ede hősi halált halt az első világháborúban. Hatalmas vagyonán örökösei (fia Ede gyerekei és második házasságából származó gyermekei) évekig pereskedtek.[1]

Emléke[szerkesztés]

  • Ceglédi Szakképzési Centrum Unghváry László Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

Művei[szerkesztés]

  • 1878 A gyümölcskertészet alapismeretei. Kecskemét
  • 1885 Unghváry László gyümölcsfa-iskolája Cegléden. Budapest

Irodalom[szerkesztés]

  • Rozsnyói M.: Látogatás az Unghváry-féle faiskola, szőlőtelep és borgazdaságban. Ország-Világ 1921. október 16.
  • Gesztelyi Nagy László 1938: A homok hősei. Kecskemét

Források[szerkesztés]

  1. Újra fellángol a harc az Unghváry-hagyatékért. Kis Újság 49/50, 4 (1936. február 29.)