Ukrán Nacionalisták Szervezete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ukrán Nacionalisták Szervezete

Alapítva1929
Az Ukrán Nacionalisták Szervezete weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Ukrán Nacionalisták Szervezete témájú médiaállományokat.

Az Ukrán Nacionalisták Szervezete, röviden OUN (ukránul: Організація українських націоналістів, magyar áűtírásban: Orhanizacija ukrajinszkij nacionalisztyiv) ukrán nacionalista politikai szervezet volt, amely 1919-ben alakult Bécsben, egyesítve az Ukrán Katonai Szervezetet kisebb, főleg fiatal, radikális szélsőjobboldali csoportokkal. Az OUN volt a legnagyobb és az egyik legfontosabb szélsőjobboldali ukrán szervezet, amely a két világháború közötti időszakban a második Lengyel Köztársaság területén működött.[1]

Az OUN főként a második világháború előtt, alatt és közvetlenül utána működött. Ideológiáját Dmitro Doncov, 1929-től az olasz fasizmus, 1930-tól pedig a német nemzetiszocializmus írásai befolyásolták.[2][3] A szervezet az erőszak, a terrorizmus és a merényletek stratégiáját követte azzal a céllal, hogy egy etnikailag homogén és totalitárius ukrán államot hozzon létre.

A második világháború idején, 1940-ben az OUN két részre szakadt. Az idősebb, mérsékeltebb tagok Andriy Melnyk OUN-M-jét, míg a fiatalabb és radikálisabb tagok Sztepan Bandera OUN-B-jét támogatták. 1941. június 30-án az OUN-B független ukrán államot nyilvánított Lvivben, amely éppen a Szovjetunió elleni német invázó korai szakaszában került a Harmadik Birodalom ellenőrzése alá.[4] Az OUN-B megígérte, hogy szorosan együttműködik Németországgal, amelyről azt írták, hogy megszabadítja az ukránokat a szovjet elnyomástól, majd az OUN-B tagjai részt vettek a lvivi pogromokban. Az OUN-B függetlenségi nyilatkozatára válaszul a német hatóságok elnyomták az OUN vezetését. Az OUN tagjai feltehetőleg aktívan részt vettek az ukrajnai és lengyelországi holokausztban.

1942 októberében az OUN-B létrehozta az Ukrán Felkelő Hadsereget (UPA). 1943–1944-ben, annak érdekében, hogy megakadályozzák a háború előtti határok helyreállítására irányuló lengyel erőfeszítéseket[5], az UPA egységei lengyelek lemészárlását követték el Volhíniában és Kelet-Galíciában.

A háború során, Németország közelgő vereségével az OUN-B megváltoztatta politikai arculatát, a fasiszta szimbolikát és a totalitarizmust demokratikus jelszavakra cserélte.

A második világháború után az UPA a szovjet és a lengyel kormányerők ellen harcolt. 1947-ben a Visztula hadművelet keretében a lengyel kormány 140 000 ukránt deportált a Lengyelország és Szovjet-Ukrajna közötti lakosságcsere[6] keretében. A szovjet csapatok 153 000 embert megöltek, 134 000 embert letartóztattak, és 203 000 UPA tagot, rokont és támogatót deportáltak.[7]

A hidegháború alatt és után a nyugati hírszerző ügynökségek, köztük a CIA[8], burkoltan támogatták az OUN-t. Egy kortárs szervezet, amely ugyanannak az Ukrán Nacionalisták Szervezetének vallja magát, még mindig aktív Ukrajnában.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bellant, Russ (1991). Old Nazis, the New Right, and the Republican Party. South End Press. p. 69. ISBN 978-0-89608-418-6
  2. Rudling, Per A. (2011). "The OUN, the UPA and the Holocaust: A Study in the Manufacturing of Historical Myths". The Carl Beck Papers in Russian and East European Studies (2107): 2. ISSN 2163-839X. A szervezet ideológiáját nagymértékben befolyásolta Dmitro Doncov filozófiája, az olasz fasizmus, a Nietzsche és a német nemzetiszocializmus, amely a szélsőséges nacionalizmust a terrorizmussal, a korporatizmussal és a Führerprinzippel ötvözte.
  3. Bresciani, Marco (2021). Conservatives and Right Radicals in Interwar Europe. Routledge. ISBN 978-0-367-22516-2. Az OUN ideológiáját, szervezeti alapjait és politikai stílusát markánsan befolyásolta az olasz fasizmus, és 1929-től 1939-ig ez a befolyás folyamatosan nőtt... A nemzetiszocializmus - felkeltette az ukrán nacionalisták figyelmét a 1930 őszén, amikor az NSDAP első jelentős sikerét érte el a Reichstag-választáson.
  4. Rudling, Per Anders (2013). "The Return of the Ukrainian Far Right: The Case of VO Svoboda" (PDF). In Wodak and Richardson (ed.). Analysing Fascist Discourse: European Fascism in Talk and Text. New York: Routledge. pp. 229–235.
  5. Timothy Snyder. (2004) The Reconstruction of Nations. New Haven: Yale University Press: pg. 168
  6. "Poland's president expresses regret over 1947 Akcja Wisla Archived 6 August 2020 at the Wayback Machine", The Ukrainian Weekly
  7. Rudling, Per Anders (2013). "The Return of the Ukrainian Far Right: The Case of VO Svoboda" (PDF). In Wodak and Richardson (ed.). Analysing Fascist Discourse: European Fascism in Talk and Text. New York: Routledge. pp. 229–235.
  8. Rudling, Per Anders (2013). "The Return of the Ukrainian Far Right: The Case of VO Svoboda". In Wodak and Richardson (ed.). Analysing Fascist Discourse: European Fascism in Talk and Text. New York: Routledge. pp. 229–35. During the Cold War, US, West German, and British intelligence utilized various OUN wings in ideological warfare and covert actions against the Soviet Union (Breitman and Goda, 2010: 73– 98; Breitman, Goda, Naftali and Wolfe, 2005). Funded by the CIA, which sponsored Lebed's immigration to the United States and protected him from prosecution for war crimes, OUN(z) activists formed the core of the Proloh Research and Publishing Association, a pro-nationalist semi academic publisher.