Uhlovica-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Uhlovica-barlang
Hossz460 m
Függőleges kiterjedés25 m
Tengerszint feletti magasság1040 m
Ország Bulgária
TelepülésUhlovica
Földrajzi tájRodope
Típuskarsztbarlang
Elhelyezkedése
Uhlovica-barlang (Bulgária)
Uhlovica-barlang
Uhlovica-barlang
Pozíció Bulgária térképén
é. sz. 41° 30′ 51″, k. h. 24° 39′ 36″Koordináták: é. sz. 41° 30′ 51″, k. h. 24° 39′ 36″
A Wikimédia Commons tartalmaz Uhlovica-barlang témájú médiaállományokat.

Az Uhlovica-barlang (bolgárul: пещера „Ухловица”) Bulgáriában található, a Rodope-hegységben, Uhlovica településen. A község neve – mely egyben a barlang neve is – etimológiailag vélhetőleg az ululica (улулица) szóra vezethető vissza, amely a bagolyfélék egy nemét, az úgynevezett Strixeket jelenti bolgárul. Ezek közé tartozik pl. a macskabagoly (Strix aluco) is.

Az Uhlovica-barlangot a Csepelarei Barlangász Klub tagjai tárták fel 1969-ben. A kutatók szerint ez a barlang a Rodope-hegység egyik legidősebb ilyen jellegű képződménye, körülbelül 3,5 millió éve alakulhatott ki.[1] A barlang bejárata 1040 méteres tengerszínt feletti magasságban nyílik, hossza mindössze 460 méter, ebből az utcai ruhás látogatók számára bejárható szakasz 330 méter. Híresek az itt található korallitok (korallszerű cseppkövek), illetve a Fehér-vízesés nevű tekintélyes méretű cseppkőképződmény (cseppkőlefolyás). A barlangnak két szintje van. A felső szint legérdekesebb terme a Szakadékok-csarnoka, innen négy mélybenyúló szakadék vezet a barlang alsó szintjére. A látogatók fém lépcsősorok segítségével győzik le ezt a mélységet. A barlangban van több tavacska is, ezeket a tavaszi hóolvadás tölti fel vízzel.

Az Uhlovica-barlangot 1984-ben nyitották meg a nagyközönség előtt. A barlang bejáratához meredek lépcsősor vezet, itt 180 lépcsőfok várja a látogatókat. A barlangon belül 280 lépcsőfok található. A barlangban a hőmérséklet 10-11 Celsius-fok.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Ухловица című bolgár Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]