Ueno Állatkert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ueno állatkert szócikkből átirányítva)
Ueno Állatkert
Ueno-zoo.jpg
Ország Japán
Helye Ueno
Adatok
Megnyitás 1882
Ueno Állatkert (Japán)
Ueno Állatkert
Ueno Állatkert
Pozíció Japán térképén
é. sz. 35° 43′ 03″, k. h. 139° 46′ 17″Koordináták: é. sz. 35° 43′ 03″, k. h. 139° 46′ 17″
[ Ueno Állatkert weboldala]
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ueno Állatkert témájú médiaállományokat.
Az Ueno állatkert bejárata

Az Ueno állatkert (恩賜上野動物園 Onshi Ueno Dōbutsuen) egy állatkert, ami a tokiói kormány tulajdonában van, Tokió Taito kerületében, Japánban. Japán legelső és napjainkban a legnépszerűbb állatkert, amit 1882. március 20-án nyitottak meg. Öt perces sétára van az Ueno állomástól, ami könnyen elérhető Tokió tömegközlekedési hálózatával. Az Ueno állatkerti egysínű vasút az első egysínű vasút az országban, mely a keleti és nyugati részeket köti össze.

A második világháború alatti bombázásoknál féltek, hogy találat éri az állatkertet is, rászabadítva a vadállatokat Tokió utcáira, ezért a japán hadsereg parancsba adta, hogy az állatok többségét mérgezzék meg.

Az óriáspanda, a szumátrai tigris és a nyugat-mélyföldi gorilla vezeti az állatkert 422 fajából álló listát (2003 márciusától). Az Ueno a legváltozatosabb állatkert az országban.

Bizonyos határokon belül az Ueno állatkert megpróbál természetes életkörülményeket nyújtani az állatoknak.

A tokiói állatkertek között állatainak újraelosztása után (beleértve a Tama állatkertet és az Inokashira Nemzeti Parkot) az Ueno oroszlán nélkül maradt. Közkívánatra az Ueno kölcsönkapott egy nőstényt a Yokohama városi állatkertből.

Az Ueno állatkert az Ueno Parkban található, egy nagy városi parkon belül, ami több múzeumnak, egy kis vidámparknak és még sok épületnek ad otthont.

Legfontosabb állatok[szerkesztés]

Az Ueno állatkert állatai közül néhány: