Tvrdoš kolostor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tvrdoš kolostor
TelepülésTrebinje
Ország Bosznia-Hercegovina
Vallásszerb ortodox egyház
EgyházmegyeHalomfölde-Hercegovinai egyházmegye
Építés befejezése15. század
Elhelyezkedése
Tvrdoš kolostor (Bosznia-Hercegovina)
Tvrdoš kolostor
Tvrdoš kolostor
Pozíció Bosznia-Hercegovina térképén
é. sz. 42° 43′ 03″, k. h. 18° 17′ 34″Koordináták: é. sz. 42° 43′ 03″, k. h. 18° 17′ 34″
A Wikimédia Commons tartalmaz Tvrdoš kolostor témájú médiaállományokat.

A Tvrdoš kolostor (szerbül: Манастир Тврдош, romanizálva: Manastir Tvrdoš) egy 15. századi szerb ortodox kolostor Trebinje városa közelében, Bosznia-Hercegovinában, a Boszniai Szerb Köztársaságban. Az első római templom 4. századi alapjai még ma is láthatók a helyszínen. A hagyomány szerint az első keresztény kolostort a mai kolostor helyén I. Constantinus római császár alapította.

A kolostort Theotokosz (Boldogságos Szűz Mária) mennybemenetelének tiszteletére emelték.[1], a 15. században hozták létre, 1508 körül épült katedrálissal, amelyet 1517-ben a dubrovniki Vicko Lavrov falfestményeivel díszítette. A kolostor Hercegovina metropolitáinak székhelye maradt egészen addig, amíg a törökök 1694-ben le nem rombolták. 1924-ben készült el a jelenlegi kolostor épülete. Ma a kolostor híres bortermeléséről (különösen a helyi Vranac és Žilavka szőlőfajtákból) és borospincéiről, amelyek közül az egyik a 15. századból származik, amelyek népszerű turisztikai látványosságok.[2]

2016 végétől a kolostor Bosznia-Hercegovina nemzeti emlékművének ideiglenes listáján szerepelt.[3]

2021. március 6-án Halomfölde és Hercegovina nyugalmazott püspökét (1992–1999), Atanasije Jevtićet temették el a kolostor temetőjében található Krisztus feltámadásának kápolnájában.[4]

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tvrdoš Monastery. [2012. április 26-i dátummal az eredetiből archiválva].
  2. Bottled History: The Wines of Bosnia-Herzegovina (angol nyelven). The Somm Journal , 2019. november 1. (Hozzáférés: 2021. február 2.)
  3. Bosnia and Herzegovina Commission to Preserve National Monuments, Manastir Tvrdoš
  4. Episkop Atanasije sahranjen u Trebinju - Društvo - Dnevni list Danas (sr-RS nyelven). www.danas.rs . (Hozzáférés: 2021. március 6.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tvrdoš Monastery című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]