Tupai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tupai
Tupai és Bora Bora
Tupai és Bora Bora
Közigazgatás
Ország  Franciaország
Tengerentúli terület  Francia Polinézia
Népesség
Teljes népesség0 fő
Földrajzi adatok
Fekvése Csendes-óceán
Terület11 km²
Időzóna UTC-10
Elhelyezkedése
Tupai (Csendes-óceán)
Tupai
Tupai
Pozíció a Csendes-óceán térképén
d. sz. 16° 17′, ny. h. 151° 50′Koordináták: d. sz. 16° 17′, ny. h. 151° 50′
A Wikimédia Commons tartalmaz Tupai témájú médiaállományokat.

Tupai, vagy más néven Motu Iti, egy hosszan elnyúló atoll a Szélcsendes szigetcsoportban, amely a Társaság-szigetekhez tartozik Francia Polinéziában. A Bora Borától 19 km-re északra található kis sziget területe csupán 11 km². Tupai homokos zátonyait (motuk) magas fák borítják. Állandó lakosa nincs, csupán a kókusz ültetvényein dolgozó néhány munkás szokott itt tartózkodni. Van azonban a szigeten egy magán leszállópálya, amelyet 2001-ben adtak át és a használata korlátozva van.

Földrajz[szerkesztés]

Tupai egy apró atoll Bora Borától 19 km-re északra, Tahititől 370 km-re.

A levegőből nézve a sziget egy szép szív alakot formáz. Éveken át a turisták csak helikopterrel juthattak el Tupai szigetére, manapság már a Tahiti Nui Travel naponta indít járatokat a ide és innen.[1] Széles korálzátonya egy sekély, homokos lagúnát zár körbe. A korálzátonyon természetes átjáró nincs, ezért hajóval nem lehet a belsejébe bejutni.

Turizmus[szerkesztés]

Hotel nincs a szigeten. A turisták leginkább Bora Boráról érkeznek búvárkodni egy rövid időre. Kevés számban madarak is élnek a szigeten, valamint november tájékán tengeri teknősök járnak ide kikelteni a tojásaikat a parti homokban. A polinéz mitológia szerint Tupai a halott lelkek megállója volt.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]