Tuning

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egy szinte felismerhetetlenné tuningolt SEAT 600

A tuning a gépjárművek gyári kivitelének átalakítását, átépítését jelöli. A szó eredeti jelentése: hangolás, finomítás.

A tuningolási területei a műszaki és az optikai átalakítások, amelyek általában kiegészítik egymást.

A tuning fajtái[szerkesztés]

A tuning érintheti a kocsi meghajtását, ekkor motortuningról beszélünk, vagy a külsejét, ilyenkor optikai tuningról van szó. Leggyakrabban a kettő együtt fordul elő. A tuningolás történhet magánúton, az autó tulajdonosának szakértelme, ízlése és pillanatnyi anyagi lehetőségei fényében, ehhez rengeteg cég gyárt különböző alkatrészeket, amik között vannak univerzálisan, több autóhoz használható alkatrészek és vannak meghatározott típushoz készült alkatrészek is, vagy erre szakosodott cégek komplett autóátépítésével, akik egy vagy több márka típusait szakértelemmel, professzionális módon tuningolnak fel, ez viszont sokkal drágább lehetőség. A magántuningolás esetében a sokféle alkatrész és egyéb olcsóbb kiegészítők az átalakítást könnyen el tudják téríteni az ízlésességtől.

A tuningolás általában olyan kommersz, gyakran régebbi autók átalakítását jelentik, amelyek gyárilag nem, vagy már nem rendelkeznek kellő teljesítménnyel vagy presztízzsel, ezért olcsóbban hozzájuk lehet jutni alapjárműként, viszont olyan „jobb” márkák is gyakran tuningolásra kerülnek, mint a BMW, a Mercedes, vagy az Audi. Ugyanakkor olyan sport vagy luxusmárkából is készül időről időre tuningváltozat, mint a Porsche, a Ferrari, vagy a Rolls-Royce. A nagy, minőségi gyártók korszerű típusait szakavatott vagy márkaspecifikus cégek tuningolják fel, az ilyen kocsik árának akár a felét is meghaladhatják a tuningolás költségei az alaptípus árához képest.

Motortuning[szerkesztés]

Célja a motor teljesítményének növelése; ami majdnem minden esetben a motor várható élettartamának csökkenésével jár együtt. Kivételt képez ez alól az úgynevezett optimalizáló tuning, mellyel a gyári alkatrészeket, elektronikát hangolják össze úgy, hogy az optimális legyen, mely csak kis mértékű teljesítménynövekedést eredményez.

A motor tuningolásának több módja ismeretes:

 • A motor lökettérfogatának és sűrítésének növelése (például: „felfúrás”, égéstér tágítás, dugattyúk cseréje)
 • A motor áramlási veszteségeinek csökkentése
  • A szívó sor tuningolás. (például: direktszürő beépítése)
  • A kipufogó sor tuningolása.(például: nagyobb keresztmetszetű kipufogó rendszerek)
 • A meglévőnél erősebb, könnyebb alkatrészek beépítése (például: könnyített főtengely és lendkerék)
 • A motor vezérlés megváltoztatása, például: vezérműtengely csere)
 • Nem feltöltős motorok esetében feltöltővel való ellátása, feltöltős motorok esetében ezek nagyobbra cserélése (lásd: turbó, kompresszor, +intercooler.)

A motortuning általában maga után vonja az optikai tuning alapvető változatait is, ahol a megnövelt teljesítmény biztonságosabb használata szükségessé teszi az olyan külső alkatrészek felszerelését is, mint például a spoilerek vagy a szélesebb, jobb tapadású gumik.

Optikai tuning[szerkesztés]

Optikai tuning az autó olyan jellegű módosítása, amellyel az alakja, megjelenése változik, látványosabb, tetszetősebbé válik. Ilyenkor nem feltétlenül történik meg a motor átépítése.
Az optikai tuningot két részre bonthatjuk:

 • Belső optikai tuning: Az autó belterének megjelenésén történő módosítás (utastér, csomagtartó és motortér).
 • Külső optikai tuning: Az autó külső megjelenésén történő módosítás ( karosszéria elemek, ablakok, kerekek, lámpák ).

A tuningolások történhetnek az egyes elemek cseréjével, vagy átalakításával, továbbá új termékek behelyezésével.
A belső tuning lehet a kárpitok, vagy a műszerfal átalakítása, a különböző mérőműszerek beszerelése, sportosabb megjelenésű váltógomb/pedálszett beépítése, az ülések cseréje, a különböző fénytechnikai eszközök felhelyezése.
A külső tuningolás lehet az alufelni felszerelése, az ablakok lesötétítése, a különböző külső spoilerek, és szintén a különböző fénytechnikai eszközök felhelyezése.

Beltér átépítés[szerkesztés]

A belső kárpitok kicserélése (flokkolás, bőrözés) és az utastér egyéb szépítései tartoznak ide. Gyakori a „Sport” pedálsor beépítése; valamint a váltógomb és kézifékkar (és „szoknyá”juk) lecserélése. Ezen kívül beltér módosításhoz tartozik, a hangrendszer. Nem ritka az sem amikor már a csomagtérben is megjelennek a 15 colos mélynyomók és egyéb erősítők. Beltérmódosításhoz tartozik a Nitrópalack is (NOS, NX), ám a funkciója már teljesítmény tuninghoz tartozik. Sokan kidíszítik még az autó belsejét úgynevezett Neon csövekkel mely egyedi design-t ad az autónak. Nem ritkán használják külső (optikai) tuningelemnek is. Gyakorta előfordul még motortérben és csomagtartóban is az egyedi hangrendszer mellett

Hangrendszer átalakítása[szerkesztés]

Ide tartozik a gyári fejegység, és hangszórók cseréje és csomagtartóba mélynyomó elhelyezése. Gyakran komplett multimédiás rendszerek kerülnek beépítésére.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:car tuning
A Wikimédia Commons tartalmaz Tuning témájú médiaállományokat.