Ugrás a tartalomhoz

Tudelai Benjámin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudelai Benjámin
Életrajzi adatok
SzületettTudela
1130 körül
ElhunytKasztíliai Királyság
1173
Ismeretes mint
Nemzetiségzsidó
Pályafutása
Szakterületföldrajztudomány
Jelentős munkái• Az igazságszerető jámbor és tudós férfiú Benjámin utazásai
A Wikimédia Commons tartalmaz Tudelai Benjámin témájú médiaállományokat.

Tudelai Benjámin (héberül: בִּנְיָמִין מִטּוּדֶלָה), teljes nevén Benjámin ben Jóna (Tudela, 1130 körül – Kasztíliai Királyság, 1173) középkori zsidó utazó és útleíró.

Élete és műve[szerkesztés]

A hispániai Tudelából származott, és 11651173 között[1] beutazta Franciaországot, Itáliát, a Bizánci Birodalmat, Szíriát, Palesztinát, Mezopotámiát, Perzsiát, Arábiát és Egyiptomot.[2] Élményeit és tapasztalatait Az igazságszerető jámbor és tudós férfiú Benjámin utazásai (Mászóot) című héber nyelvű könyvében írta meg.[1] Tudelai Benjámin különös figyelemmel kísérte az egy-egy adott helyen élő zsidók életét, és a keleti kereskedelmet. Általában megbízhatónak tekintik az általa személyesen látott dolgok leírását, a csak hallomásból ismert jelenségekkel kapcsolatban viszont már kritikusabb a történettudomány. Útjának célja valószínűleg szentföldi zarándoklata lehetett. Érdekes, hogy Palesztinában mindössze 1050 zsidó és 1500 szamaritánus családot talált.[2] A művet először Konstantinápolyban nyomtatták ki 1543-ban.[1]

Tudelai Benjámin útjának térképe

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Pallas, i. h.
  2. a b Scheiber, i. h.

Magyar nyelvű fordítások[szerkesztés]

Tudelai Benjámin teljes életműve mindezideig nem rendelkezik magyar nyelvű fordítással. Kisebb szemelvények jelentek meg műveiből:

  • Scheiber Sándor: A feliratoktól a felvilágosodásig – Kétezer év zsidó irodalma (Zsidó irodalomtörténeti olvasmányok), Múlt és Jövő Lap- és Könyvkiadó, Budapest, 1997, ISBN 963 85697 4 3, 196–197. o.
  • Nagy András Ödönː Tudelai Benjámin utazásai. Palimpszeszt, 25. szám, 2006. Online

Források[szerkesztés]

Egyéb külső hivatkozás[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]