Tremulous

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tremulous
Tremulous logo.png
[[Fájl:
  • Tremulous - alien base grenade.jpg
  • Tremulous - human base goons.jpg
|250px]]
Fejlesztő Dark Legion Development
Motor ioquake3
Platformok Microsoft Windows, Linux
Kiadási dátum 2006. március 31.
Verzió 1.1
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.1.0 (2006. március 31.)
Műfaj First person shooter
Játékmódok Egyjátékos, többjátékos
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény

700 MHz CPU

A Tremulous weboldala

A Tremulous egy szabad szoftver, ami az ioquake3 forráskódjára épült. A játék egy első személyű lövöldözős (first person shooter) játék, amelyet valós idejű stratégiával ötvöz. A játék menete részben a Quake II, részben a Natural Selectionre hasonlít, alapötletét pedig a Gloom (egy Quake 2 modifikáció) adta. A játék nagy része GNU General Public License, bizonyos részei pedig egyéb, kompatibilis szabad licenc alá tartoznak. A játék médiarészének licence Creative Commons kategóriába tartozik.

Játékmenet[szerkesztés]

A játékos két csapat közül választhat kezdéskor: vagy az idegenekkel(Aliens), vagy az emberekkel(Humans) lesz. Mindkét csapat célja az ellenfél összes 'spawn'-jának (itt élednek újra a elhalálozott játékosok karakterei) és az esetlegesen életbenmaradottak elpusztítása. A játék kezdetén mindkét csoportból 2-2 típusú karaktert választhatunk: az idegenek esetén ezek Dretchek vagy Grangerek lehetnek, míg az emberek a Rifle és a Construction Kit közül választhatnak. Az előbbiek - mindkét csapatban - támadóstratégiát folytatnak, míg utóbbiak a bázisok építésével, fejlesztésével foglalkoznak. Ők helyezik el a 'spawn'-helyeket, melyek az embereknél Telenode-ként ismertek, míg az idegenek tojásokat Eggs használnak ezen célra. A játéknak meg lehet adni időkorlátot is, mely letelte után döntetlen lesz a játék eredménye, de ez szavazással is elérhető.

Idegenek[szerkesztés]

Az idegenek többnyire csak közelharcban képesek kárt okozni az ellenfelekben, épületekben (vagy adott esetben csapattársaiban is). Ezt a különböző fajok segítségével tehetik meg. A játék kezdetén a fent említett két típus között lehet választani, majd evulúciós pontok szerzésével adott esetben fejlődni is lehet erősebb lényekké. Evulúcis pontokat a támadó karakterek az ellenfél egyik játékosának megölésével, vagy egy épületének elpusztításával lehet.

Az idegen csapat leggyengébb támadó osztálya. Az egyetlen támadása az, hogy 'megharap' egy ellenfelet, oly módon, hogy megérinti a karakterrel. A támadás sebzése függ az ellenfél viseletétől, illetve a támadás célpontjától is: a fejet ért harapás jár a legtöbb sebzéssel. A Dretchek képesek még a falon járásra, melyet a játékos a guggolás gomb (C) megnyomásával aktiválhat.
A dretchből képes kifejlődni, melyhez egy evulúciós pont szükséges. A dretchnél egy kicsit lassabb, de még így is képes a falon való járásra. Elsődleges támadása (melyet alapesetben a bal egérgomb lenyomásával lehet elérni) a vágás (Slash). Ezenkívül egy játékos megérintésével képes azt elhurcolni, azaz az ellenfél játékosa nem képes megfordulni (kivéve, ha Battle Suit-ot visel), így könnyű célponttá válik. Az idegenek kettes szintjénél elérhetővé válik az Advanced Basilisk is.
Az eddig említett osztályokból képes kifejlődni, az ára (Dretch-ből) 2 evulúciós pont, mely értelemszerűen 1-gyel csökken, ha Basilisk-ból alakul ki. Egyetlen támadása a vágás (Slash), amely az elsődleges támadás gombbal érhető el. Ezen kívül képes visszapattanni a falakról; ez oly módon érhető el, hogy egy fal irányába ugrik (SPACE) és lent tartja az ugrás billentyűt. Amint ily módon a falhoz ér, felfelé pattan vissza, folytatva ezt a mozgást, amíg falat ér. Kettes szinten elérhetővé válik az Advanced Marauder is.

További információk[szerkesztés]