TinyMCE

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
TinyMCE
TinyMCE képernyőkép
TinyMCE képernyőkép

Fejlesztő Moxiecode
Legfrissebb stabil kiadás 4.9.1[1]
(2015. augusztus 31.)
Programozási nyelv JavaScript
Operációs rendszer platformfüggetlen
Kategória
Licenc LGPL
A TinyMCE weboldala

A TinyMCE egy platformfüggetlen és nyílt forráskódú web-alapú JavaScript/HTML WYSIWYG (ALAKHŰ) szerkesztő, melyet a Moxiecode fejleszt LGPL licenc alatt. A TinyMCE lehetővé teszi a HTML tartalmak felhasználóbarát szerkesztését. Fejlesztésekor különösen ügyeltek arra, hogy könnyen integrálható legyen különböző tartalomkezelő rendszerekbe. Az új 4-es verzió a WYSIWYG szerkesztők közül elsőként füles elrendezést használ.

Működése és használata[szerkesztés]

A TinyMCE a textarea HTML címkék által meghatározott szövegmezőt alakítja át egy WYSIWYG (ALAKHŰ), vagyis Azt Látod, Amit Kapsz, HŰen szerkesztővé, így megkönnyítve a beviteli formázását. Lehetőség nyílik - egy szövegszerkesztőhöz hasonlóan - különböző formázások alkalmazására, mint például félkövér, dőlt, aláhúzott szövegformázásra, számozott és számozatlan listák megadására, igazítások elvégzésére, hivatkozások, képek beszúrására, stb.

Böngésző kompatibilitás[szerkesztés]

A TinyMCE kompatibilis a legtöbb ma elterjedt és használatban lévő böngészővel, beleértve az Internet Explorert, Mozilla Firefoxot, Operát, Google Chrome-ot, Safarit függetlenül a használt operációs rendszertől. Inkompatibilitás csak elavult verziószám esetén léphet fel. A TinyMCE 2.0.8 óta az Internet Explorer 5-ös verziója már nem támogatott.

Ismert kompatibilitási lista[2]
Böngésző Windows XP Mac OS X GNU/Linux
IE 9 OK N/A N/A
IE 8 OK N/A N/A
IE 7 OK N/A N/A
IE 6 OK N/A N/A
Firefox 2.x OK OK OK*
Firefox 3.x OK OK OK
Firefox 4.x OK OK OK
Chrome OK OK OK
Safari 3.x OK OK N/A
Safari 4.x OK OK N/A
Safari 5.x OK OK N/A
Opera OK OK OK
Konqueror N/A N/A Nem
KonquerorKDE4 N/A N/A OK*

[*]Egyes funkciók nem működnek

Biztonság[szerkesztés]

A TinyMCE önmaga nem lehet nem biztonságos, mivel a szerkesztő csak JavaScript és HTML kódot tartalmaz, ami csak felhasználó a böngészőjében fut. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden körülmények között biztonságos, ugyanis ez a mögötte lévő feldolgozó kódtól is függ.

Nyelvi támogatás[szerkesztés]

A nyelvi fájlok szabadon szerkeszthetőek, és folyamatosan bővíthetőek bárki által. Jelenleg közel 80 nyelvi csomag érhető el, melyek között találhatóak teljes, illetve csak részfordításokat tartalmazóak is.

  • TinyMCE 4.x.x verzió 42 különböző nyelven elérhető.
  • TinyMCE 3.x.x verzió 46 különböző nyelven elérhető.
  • TinyMCE 2.x.x verzió 44 különböző nyelven elérhető.

Testreszabás és megjelenési felületek[szerkesztés]

A TinyMCE teljesen testre szabható, mind a megjelenített tartalmat, mind a megjelenítés stílusát illetően. Előre definiált gombkészletekből választhatunk, de egyenként is szabályozhatók az egyes gombok megjelenése és sorrendje is. A TinyMCE alapcsomagja két felhasználó felülettel érkezik, melyek az alapértelmezett (default) és az o2k7 sablon,[3] mely utóbbi a Microsoft Office 2007 megjelenési felületére hasonlít.

Alkalmazásprogramozási felület[szerkesztés]

A TinyMCE 3-as verziójától kezdve már fejlett alkalmazásprogramozási felület is tartalmaz, így könnyítve meg a tetszőleges integrálást és a webfejlesztők munkáját.

Kiegészítések[szerkesztés]

A TinyMCE-hez elérhető számos kiegészítés, melyeket már a telepítőcsomag eleve tartalmaz is. A fejlesztők célja az volt, hogy kizárólag kliens oldali alkalmazásként adják ki a TinyMCE-t, így nem tartalmaz natív fájlkezelőt és különböző szerveroldali technológiákat. Ezek megvalósítására számos nyílt és zárt forráskódú megoldás létezik, többek között a Moxiecode is kínál kép- és fájlkezelőt is.

Tömörítés[szerkesztés]

A TinyMCE tartalmaz opcionálisan használható tömörítő csomagot, hogy ezzel is csökkentse a letöltött kód adatmennyiségét és a letöltési idejét. A tömörítőcsomag elérhető számos szerveroldali nyelven, pl.: PHP, ASPX, JSP, CFM, stb.

Legelterjedtebb felhasználások[szerkesztés]

A TinyMCE számos tartalomkezelő és egyéb rendszerben elterjedt, mint például: Joomla!, Drupal, WordPress, eZ Publish, e107, ePages stb.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. TinyMCE- Changelog
  2. TinyMCE - Browser Compatiblity
  3. TinyMCE - Skins

Források[szerkesztés]