Timothy Green különös élete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Timothy Green különös élete
(The Odd Life of Timothy Green)
2012-es amerikai nagyjátékfilm

RendezőPeter Hedges
ProducerScott Sanders
James Whitaker
Ahmet Zappa
Vezető producer
  • John Cameron
  • Mara Jacobs
Műfaj
ForgatókönyvíróPeter Hedges
FőszerepbenJennifer Garner
Joel Edgerton
Dianne Wiest
CJ Adams
Rosemarie DeWitt
Ron Livingston
David Morse
Common
ZeneGeoff Zanelli
OperatőrJohn Toll
VágóAndrew Mondshein
JelmeztervezőSusie DeSanto
DíszlettervezőWynn Thomas
Gyártás
GyártóWalt Disney Pictures
Scott Sanders Productions
OrszágUSA
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő104 perc
Költségvetés25 millió amerikai dollár[1][2]
Forgalmazás
ForgalmazóWalt Disney Studios Motion Pictures
BemutatóUSA 2012. augusztus 15.
Magyarország (DVD-n)
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel56 millió $[3]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Timothy Green különös élete témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Timothy Green különös élete (eredeti cím: The Odd Life of Timothy Green) 2012-ben bemutatott amerikai fantasy-dráma, melyet Ahmet Zappa története alapján Peter Hedges írt és rendezett. A főszerepet Jennifer Garner, Joel Edgerton, Dianne Wiest, CJ Adams, Rosemarie DeWitt, Ron Livingston, David Morse és Common alakítja. A filmet 2012. augusztus 15-én mutatta be a Walt Disney Pictures, Magyarországon DVD-n jelent meg szinkronizálva.

Általánosságban vegyes kritikákat kapott az értékelőktől, világszerte 55,3 millió dolláros bevételt gyűjtött a 25 milliós gyártási költségvetésével szemben. CJ Adams az alakításáért Young Artist Award-díjat kapott a játékfilmben nyújtott teljesítményéért, míg Odeya Rush alakítását ugyanezen díjra jelölték.

Cselekmény[szerkesztés]

A történetet Cindy (Jennifer Garner) és Jim Green (Joel Edgerton) szemszögéből ismerjük meg, amint Timothyval (CJ Adams) szerzett tapasztalataikat mesélik el, miközben megpróbálnak meggyőzni egy örökbefogadási ügynökséget, hogy engedélyezzék számukra egy gyermek örökbefogadását.

Cindy a város helyi múzeumában dolgozik, Jim pedig a város történelmi ceruzagyárában. A fiktív Stanleyville városában laknak, amelyet Jim „a világ ceruzafővárosának” nevez.

Greenéket az orvosok arról tájékoztatják, hogy nem tudnak teherbe esni. A hírtől feldúltan Jim meggyőzi Cindyt, hogy álmodja meg az ideális gyermeket, és írja fel a gyermek tulajdonságait és életének eseményeit egy jegyzetpapírra.

A pár a jegyzeteket egy fadobozba helyezi, és elássa a hátsó kertjükben. Egy azonnali zivatar után, amely látszólag csak az ő birtokukat érinti, egy tízéves gyerek érkezik a házukhoz, aki szüleinek vallja Greenéket. Miután az elásott dobozt darabokra törve találják egy nagy lyuk körül a földben, ahová eredetileg elásták, és a fiú a házukban van, sárral borítva, rájönnek, hogy a Timothy nevű fiú valójában az összes kívánságuk betetőzése, hogy milyen legyen a gyermekük. Greenék azt is felfedezik, hogy Timothy-nak van egy megdöbbentő tulajdonsága: levelek nőnek a lábán, amit csak hosszú csőzokni viselésével tudnak eltakarni.

Másnap egy családi pikniken Timothy-t bemutatják a családtagoknak: Brenda Best (Rosemarie DeWitt), Cindy nagyképű nővére; idősebb James Green (David Morse), Jim elhidegült apja; Mel (Lois Smith) és Bub (M. Emmet Walsh), Cindy apai nagynénje és nagybátyja.

A szülők elviszik Timothyt barátjukhoz és a város botanikusához, Reggie-hez (Lin-Manuel Miranda), akitől megtudják, hogy Timothy leveleit nem lehet eltávolítani.

Timothy elkezd iskolába járni, ahol megismerkedik Joni Jerome-mal (Odeya Rush), egy lánnyal, akivel egy zaklatási incidens során találkozik, és akivel baráti kapcsolatot kezd.

Eközben a város ceruzagyára, Stanleyville legnagyobb munkaadója, elkezdi elbocsátani az alkalmazottait. Timothy meggyőzi Cindyt és Jimet, hogy tervezzenek egy új ceruza prototípust, hogy a ceruzagyártó vállalkozás életképes maradjon.

A szülők tudta nélkül Timothy egy-egy levele leesik minden alkalommal, amikor teljesíti az eredeti cédulán felsorolt tulajdonságok valamelyikét. Timothy végül elárulja Cindynek és Jimnek, hogy létezésének ideje rövid, és hogy végül el fog menni. Egy újabb heves zivatar során eltűnik a házukból, és csak a papírcetlik halmát találják meg tőle.

Greenék találkozója az örökbefogadási tanácsadóval azzal zárul, hogy Cindy bemutatja a levelet, amelyet Timothy hagyott nekik, mielőtt elment. A levélben elmagyarázza nekik, hogy mit tett minden egyes lehullott levéllel, és egy montázsszekvencia mutatja be az egyes embereket, akiknek az életét Timothy megérintette.

Meghatározatlan idő elteltével az örökbefogadási tanácsadó látható, amint egy autóval megáll Greenék háza előtt egy kislánnyal, aki Greenék lánya lesz, Lily.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[4]
Timothy Green CJ Adams Boldog Gábor
Cindy Green, James felesége Jennifer Garner Németh Borbála
James Green, Cindy férje Joel Edgerton Király Attila
Joni Jerome Odeya Rush Gulás Fanni
idősebb James "Big Jim" Green David Morse Papp János
Brenda Best Rosemarie DeWitt Götz Anna
Franklin Crudstaff, Jim főnöke Ron Livingston Miller Zoltán
Bernice Crudstaff, Cindy főnöke Dianne Wiest Szabó Éva
Cal edző Common Papp Dániel
Bub bácsi M. Emmet Walsh Fülöp Zsigmond
Mel néni Lois Smith Kassai Ilona
Joseph Crudstaff James Rebhorn Szokolay Ottó
Evette Onat Sohre Ágdáslu Andresz Kati

Gyártás[szerkesztés]

2009 júniusában Peter Hedges aláírt a film rendezésére és megírására, amely Ahmet Zappa ötletéből származik,[5][6] a Monsterfoot Productions produkciós cég által.[7] Ez az egyik első olyan film, amelyet a Scott Sanders Productions készített, miután a Walt Disney Studios-szal 2007-ben megállapodást kötöttek.[7][8]

Számlista[szerkesztés]

A Walt Disney Records 2012. augusztus 14-én, egy nappal a film megjelenése előtt jelentette meg Geoff Zanelli számait a filmből.[9][10]

# Cím Hossz
1. You're Gonna Find It Hard to Believe 1:22
2. Life Goes On 3:18
3. That's Not Normal 4:23
4. Our Kid 1:19
5. ...Now What? 2:25
6. Is He for Us? 1:31
7. Cherry on Top 0:56
8. I Can Only Get Better! (A Glass Half Full Person) 1:17
9. Love and Be Loved 2:43
10. There's Something You Need to See 1:46
11. Funny, Like Uncle Bob 2:06
12. Why Not Make a New Kind of Pencil? 2:20
13. Nice Socks 1:09
14. Picasso with a Pencil 1:18
15. Run the Other Way 0:24
16. This World They Created 1:09
17. Think "Tree" 1:45
18. The Championship Game 1:47
19. I'm with "0" 1:42
20. The Winning Goal 1:24
21. I Let Her Go 1:22
22. We Better Get Inside 2:25
23. Never Give Up 1:44
24. So Much Is Possible 3:28
45:00

Fogadtatás[szerkesztés]

Dianne Wiest alakítása kritikai elismerét kapott

Bevétel[szerkesztés]

A film augusztus 15-én debütált, és 2,3 millió dollárral nyitott.[11] Három nap alatt 7,6 millió dollárt keresett, és belföldön 15 100 918 dollárral fejezte be az ötnapos hétvégét.[12] Észak-Amerikában 51,9 millió dollár bevételt termelt.[3]

Médiakiadás[szerkesztés]

A Timothy Green különös életét 2012. december 4-én adta ki a Walt Disney Studios Home Entertainment Blu-Ray-en és DVD formátumban.

Elismerések[szerkesztés]

Év Díj Kategória Eredmény Eredmény Hivatkozás
2013 Young Artist Award Legjobb játékfilm – kiváló fiatal színész tíz év vagy az alatt CJ Adams Elnyerte [13]
Legjobb színésznő egy játékfilmben – támogató fiatal színésznő Odeya Rush Jelölve

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Odd Life of Timothy Green című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kit, Borys: EXCLUSIVE: 'The Odd Life of Timothy Green' Finds Its Father. The Hollywood Reporter, 2010. november 1. (Hozzáférés: 2011. augusztus 8.)
  2. O, Courtney: The Odd Life of Timothy Green Finds Joel Edgerton. MovieWeb.com. [2013. október 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. június 3.)
  3. a b The Odd Life of Timothy Green (2012). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2021. június 3.)
  4. ISzDb - Timothy Green különös élete (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. június 3.)
  5. Hedges on tap for Zappa's 'Odd' movie idea”, Reuters, 2009. június 11. (Hozzáférés: 2012. augusztus 18.) 
  6. Kit, Borys. "Hedges on tap for Zappa's 'Odd' movie idea". Reuters.com. Retrieved August 18, 2012.
  7. a b The Odd Life of Timothy Green: Film Review”, The Hollywood Reporter, 2012. augusztus 12. (Hozzáférés: 2016. március 28.) 
  8. Color Purple Producer Sanders Partners With Disney on Film and Theatre Company”, Playbill, 2007. március 21. (Hozzáférés: 2016. március 28.) 
  9. Rosenbloom, Etan: Geoff Zanelli on The Odd Life of Timothy Green. ASCAP. (Hozzáférés: 2013. január 27.)
  10. 'The Odd Life of Timothy Green' Soundtrack Announced. Film Music Reporter. (Hozzáférés: 2013. január 27.)
  11. Subers, Ray: Forecast: 'Expendables 2' Set to Blow Up the Box Office This Weekend. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2012. augusztus 19.)
  12. Subers, Ray: Friday Report: 'Expendables 2' Leads, 'Bourne' Bleeds. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2012. augusztus 19.)
  13. 34th Annual Young Artist Awards. YoungArtistAwards.org. (Hozzáférés: 2013. március 31.)

További információk[szerkesztés]