Tim Cook

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Timothy D. Cook
Tim Cook 2009-ben
Tim Cook 2009-ben
Született 1960november 1. (57 éves)
Robertsdale, Alabama
Állampolgársága amerikai
Nemzetisége Amerikai
Foglalkozása ügyvezető igazgató, Apple
direktor, Nike, Inc.
Iskolái
  • Auburn University
  • Fuqua School of Business
  • Duke Egyetem
  • Robertsdale High School
Díjak member of the Alabama Academy of Honor (2014)

Tim Cook Signature.svg

Timothy D. Cook weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Timothy D. Cook témájú médiaállományokat.

Timothy Donald “Tim” Cook (Robertsdale, Alabama, 1960. november 1. –) amerikai üzletember, az Apple vezérigazgatója.

Karrierje[szerkesztés]

Cook az alabamai Robertsdale-ben nőtt fel, apja hajógyári munkás, anyja háztartásbeli volt. Cook a Robertsdale-i Gimnáziumban érettségizett, első diplomáját az Auburni Egyetem ipari mérnök szakán szerezte 1982-ben,[1] majd üzleti tudományokat hallgatott a Duke Egyetemen, ahol 1988-ban diplomázott.[2] Ezután 12 évig az IBM-nél dolgozott, majd a Compaq-hoz került.

Miután hat hónapot dolgozott a Compaq elnökhelyetteseként, Steve Jobs az Apple-höz hívta dolgozni. Feladata a beszállítói rendszer megreformálása és a cég raktározási rendszerében a „just-in-time” rendszer kiépítése volt. Cook 100-ról 24-re szorította le a beszállítók számát és előnyösebb szerződéseket csikart ki tőlük. Az egy hónapos raktározási periódust több lépésben előbb hat napra, majd kettőre csökkentette, így 19 Apple raktárból 10-et bezárhatott a cég. Jelentősen csökkentette a számítástechnikai eszközök gyártási idejét is.

2004-ben, 2009-ben és 2011 januárjában ő helyettesítette Jobsot betegszabadsága alatt. 2011. augusztus 25-i lemondásakor Steve Jobs őt nevezte meg utódjául.

Cook az Apple-nél betöltött pozíciója mellett a Nike igazgatótanácsának is tagja.[3]

Magánélete[szerkesztés]

Magán életéről keveset tudni. Steve Jobs-szal ellentétben nem szereti a nagy nyilvánosságot és a szereplést. Házasságban sosem élt és nincsenek gyermekei sem. Minden nap hajnalban kel és némi testedzés után a munkájára koncentrál. 2014. október 30-án a Bloomberg Businessweeknek adott interjúban beszélt először nyilvánosan homoszexualitásáról.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Wright, Sharla. „Engineering Alumnus Named COO of Apple”, Auburn University, 2005. október 25. (Hozzáférés ideje: 2007. július 26.) 
  2. Love, Julia. „Fuqua grad takes reins at Apple”, The Chronicle (Duke University), 2009. január 14. (Hozzáférés ideje: 2011. február 11.) 
  3. Board of Directors, Nike.
  4. Tim Cook Speaks Up, Bloomberg Businessweek, 2014. október 30.

Források[szerkesztés]