Théo Sarapo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Théo Sarapo
SzületettTheophanis Lamboukas
1936. január 26.
Párizs Franciaország
Elhunyt1970. augusztus 28.(34 évesen)
Limoges Franciaország
MűvészneveThéo Sarapo
Állampolgárságafrancia
HázastársaÉdith Piaf
Foglalkozásafodrász, énekes, színész
Halál okaközúti baleset
SírhelyePère-Lachaise temető Franciaország

A Wikimédia Commons tartalmaz Théo Sarapo témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Théo Sarapo, eredeti nevén Theophanias Lamboukas (Párizs, 1936. január 26.Limoges, 1970. augusztus 28.) Édith Piaf francia énekesnő második férje volt. Korábban fodrászként dolgozott, majd 26 évesen feleségül vette a 46 éves Édith Piafot. Piaf titkára, Claude Figus mutatta be őket egymásnak.

Élete[szerkesztés]

Sarapo Párizsban született. Görög származású színész-énekes volt, aki 1962-ben Piaffal közösen énekelt fel egy dalt. A címe À quoi ça sert l'amour? (Mit ér a szerelem?) volt. Piaf halála után hétmillió frank adósság terhelte őt (Piaf tartozásai). 1963-ban kilakoltatták a Boulevard Lannes-i lakásból, ahol Piaffal élt együtt.

1970. augusztus 28-án Sarapo autóbalesetben hunyt el Limoges-ban. Piaf mellé temették a Père-Lachaise temetőbe.

Művészneve[szerkesztés]

Színpadi neve „Sarapo” volt, mivel a sarapo görögül, ahogy a franciák ejtik, azt jelenti, „szeretlek” (Σ'αγαπώ /sz'agapó/). Piaf ezt az egy szót tudta görögül, ezért ezt választotta neki.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Theophanis_Lamboukas című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.