Thy Catafalque

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Thy Catafalque
Információk
EredetMagyarország, Makó magyar
Alapítva1998
Aktív évek1998 - napjainkig
Műfajavantgarde metal
black metal
KiadóSeason of Mist
Kapcsolódó előadókGire
Tagok
Kátai Tamás
Korábbi tagok
Juhász János

A Thy Catafalque weboldala
SablonWikidataSegítség

A Thy Catafalque nevű avantgarde black metal együttest Kátai Tamás és Juhász János alapították Makón, 1998-ban. Egyetlen demó után a budapesti KaOtic Productions kiadta első, Sublunary Tragedies című albumukat 1999-ben, amit a Microcosmos című második lemez követett 2001-ben.

Az évek múlásával a zene egyre kísérletezőbbé és bátrabbá vált, sokat merítve a közép-európai szülőföld kultúrájából. Időközben a KaOtic Productions megszűnt, így a harmadik album, a Tűnő Idő Tárlat szerzői kiadásként jelent meg 2004-ben. Ekkorra a szövegek magyar nyelvűek lettek, a zene pedig az addigi legszínesebb, legátfogóbb anyag lett a zenekar történetében. Ezt a világot festi meg még élénkebb színekkel a 2009-es kiadvány, a Róka Hasa Rádió, mely a cseh Epidemie Records gondozásában jelent meg korlátozott számban, különleges csomagolásban. Az albumot 2009 végén licencelte az orosz Soyuz Music.

Az Epidemie Records 2010 őszén megjelentette az eredetileg 2004-ben napvilágot látott Tűnő Idő Tárlat albumot digipack csomagolásban, 500 példányban.

2011-ben a zenekar a francia-amerikai Season of Mist kiadóhoz szerződött, náluk jelent meg ezen év novemberében a Rengeteg címet kapott lemez. 2015. október 16-án a Thy Catafalque hatodik nagylemeze jelent meg, amely a Sgùrr címet kapta, és a Mahasz Top 40 albumlistáján 22. helyezést ért el a 42. héten.[1] A Sgùrr a HangSúly Zenei Díj éves szavazásán elnyerte az Év Albuma címet. 2015-ben a legnagyobb hatású magyar metal-albumok listájára felkerült a Thy Catafalque Rengeteg című lemeze.[2][3]

A zenekarban pályafutása során olyan vendégzenészek fordultak meg, mint Dimitris Papageorgiou, Kónya Zoltán és Hermann Balázs.

Tagok[szerkesztés]

Diszkográfia[szerkesztés]

Nagylemezek[szerkesztés]

Demók[szerkesztés]

  • Cor Cordium – 1999

Kislemezek[szerkesztés]

EP-k[szerkesztés]

  • Zápor - 2020

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]