Thomas Bopp

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Thomas Bopp
Életrajzi adatok
Született1949. október 15.
Denver
Elhunyt2018. január 5. (68 évesen)
Phoenix
Ismeretes mint csillagász
Iskolái
  • Youngstown State University
  • Chaney High School
A Wikimédia Commons tartalmaz Thomas Bopp témájú médiaállományokat.

Thomas J. Bopp (Denver, Colorado, 1949. október 15.Phoenix, Arizona, 2018. január 5.[1]) amerikai amatőr csillagász. 1995-ben a Hale–Bopp-üstökös egyik felfedezője volt.

Életpályája[szerkesztés]

Denverben született, a légierőnél teljesített katonai szolgálatot. Az arizonai Phoenixben élt és dolgozott mint gyári menedzser. Az üstökös felfedezése megváltoztatta életét: díszdoktorrá választották, előadásokat tartott, majd planetáriumi előadóként vonult nyugdíjba. A halálát rákbetegség okozta 68 éves korában.

Családjában a csillagászat még egy tragikus esemény okozója lett. Egyik fivére és sógornője éjszakai üstökösészlelést követően autóbaleset áldozatává vált.

Kapcsolata a csillagászattal[szerkesztés]

Első kis távcsövét tíz éves korában kapta édesapjától, azonban nem hagyott benne mély nyomokat. Leszerelése után ismerkedett meg Jim Stevens amatőr csillagásszal, akinek 44,5 cm-es Dobson távcsövét használva végeztek jobbára mélyég megfigyeléseket. Egy ilyen alkalommal, 1995. július 23-án éjszaka vette észre az új üstököst. Mivel vele egy időben Alan Hale csillagász is észlelte az üstököst, az a Hale–Bopp-üstökös nevet kapta. Hale és Bopp a felfedezést követő másfél év múltán találkoztak először nyilvánosság előtt.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Thomas Bopp című spanyol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Newcott, William R. (Dec. 1997). "The age of comets". National Geographic, p. 101.
  • „Meteor”, Budapest XLVIII. (2), 22. o, Kiadó: MCSE. ISSN 0133-249X.