Theodor Schöffler

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Theodor Schöffler
Személyes adatok
Születési dátum1877. január 15.
Születési helyLipcse, Németország
Halálozási dátum1903. március 19. (26 évesen)
ÁllampolgárságNémet Birodalom német
Felnőtt klubok1
IdőszakKlubMérk.(Gól)
1893–1903Német Birodalom VfB Leipzig
Edzőség
IdőszakKlub
1893–1903Német Birodalom VfB Leipzig
1 A felnőtt klubokban játszott mérkőzések és gólok csak a bajnoki mérkőzések adatait tartalmazzák.
SablonWikidataSegítség

Theodor Schöffler, (Lipcse, 1877. január 15.1903. március 19.) német labdarúgó, sportvezető, atléta, edző.

Pályafutása[szerkesztés]

Schöffler 1877-ben született Lipcsében, 1895-ben a Lipcsei Egyetem Jogtudományi Karán tanult jogot, mellette pedig a Lipcsei Tornaklub (Leipzig ATV) egyik labdarúgója volt.

Hamar észrevette, hogy a klubnál inkább más sportágak kerültek a figyelem középpontjába, ezért 1896. május 13-án létrehozta a VfB Leipzig labdarúgó szakosztályát, ahol játékosként, edzőként és elnökként több tisztséget is betöltött a klubnál.

1896-tól 1898-ig vezette a Verbands Leipziger Ballspiel-Vereine (VLBV) egyesületét, alapító tagja volt, többedmagával az 1900. január 28-án megalakult Német labdarúgó-szövetségnek (DFB), valamint részt vállalt a december 26-án előkészített első bajnokság terveinek elkészítésében.

1897. szeptember 5-én a lipcsei maraton előfutáraként emlegetett Distanzlaufen über 40 km 18 versenyzőjéből elsőként ért célba 3 óra 35 perces eredménnyel. Sikere ösztökélte a futás népszerűsítését klubjánál, melyet egy önálló atlétika szakosztállyal bővített.

Schöffler kitartó munkájának eredménye nagyban járult hozzá ahhoz, hogy a VfB Leipzig a századfordulón Közép-Németország vezető klubjává nőtte ki magát. Az első ízben létrehozott országos bajnokságában is dominált csapata, azonban első bajnoki címét már nem érhette meg, mivel néhány héttel a sorozat befejezése előtt, a német labdarúgás egyik úttörője váratlanul elhunyt.

Sikerei, díjai[szerkesztés]

  • Distanzlaufen über 40 km hosszútávfutó verseny győztese: (1897. szeptember 5.)
  • Közép-Német labdarúgókupa győztes: (1902–03)

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Theodor Schöffler című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]