The White Swan Inn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
The White Swan Inn
A The White Swan Inn homlokzata
A The White Swan Inn homlokzata
Település Monmouth
Hely Church Street
Monmouth
Építési adatok
Építés éve 1839
Elhelyezkedése
The White Swan Inn (Wales)
The White Swan Inn
The White Swan Inn
Pozíció Wales térképén
é. sz. 51° 48′ 34″, ny. h. 2° 43′ 24″Koordináták: é. sz. 51° 48′ 34″, ny. h. 2° 43′ 24″

A The White Swan Inn vagy más néven White Swan Court a walesi Monmouth egykori fogadója.[1] Az épület II*. kategóriás brit műemlék (British Listed Building) 1952. június 27. óta.[2] Egyike a monmouthi örökség tanösvény huszonnégy állomásának.

Története[szerkesztés]

Az épület háromszintes. Jellegzetessége a földszint kiugró ablakfülkéje.[3] Ezen a telken már a 18. század előtt egy fogadó állt, amelyik a Swan and Falcon nevet viselte. A fogadó 1709 és 1774 között White Swan néven működött.[1] 1839-ben, a Priory Street kialakításával egyidőben, az épületet és a hozzá tartozó udvart is teljesen átépítették. Az új tervek készítésében George Vaughan Maddox helyi építész is közreműködött. Az udvar Priory Streetre néző végében alakították ki az új kocsibejárót, ugyanis ez az utca vette át a fő közlekedési útvonal szerepét a Church Streettől. A fogadó nevét valószínűleg Mary de Bohunról, V. Henrik angol király anyjáról kapta, aki Monmouth várában szülte meg fiát és akinek címerét egy láncravert hattyú (angolul: swan) díszítette.

Mivel egy esetleges forradalom kirobbanásától tartottak, 1840-ben a chartista vezetők tárgyalásának idejére itt szállásolták el a város biztonságát felügyelő szuronyosokat. A fogadó az 1950-es évekig működött szállodaként. Udvarát és földszintjét ma kis üzletek és kávéházak foglallják el.

Források[szerkesztés]

  1. ^ a b Records relating to the White Swan, Monmouth, archiveWales, accessed January 2012
  2. White Swan, British Listed Buildings, accessed 21 January 2012
  3. White Swan Hotel, Priory St., Royal Commission on Ancient and Histoc Monuments of Wales, accessed 20 January 2012