The Jerry Springer Show

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Jerry Springer Show
Műfajtalk-show

AlkotóBurt Dubrow
RendezőJerry Springer
MűsorvezetőJerry Springer

OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok27
Epizódok4969
Gyártás
Vezető producerRichard Dominick
(1991-2008),

Rachelle Wilkos
(2008-2015),

Kerry Shanon (2015-2018)
ProducerJerry Springer
GyártóNBC
ForgalmazóMultimedia Entertainment

(1991-1997)
Universal Television Enterprises
(1997–1998)
Studios USA Television Distribution
(1998–2002)
Universal Domestic Television
(2002–2004)
NBCUniversal Television Distribution

(2004–2018)
Sugárzás
Eredeti adószindikált sugárzás
Eredeti sugárzás1991. szeptember 30. – 2018. július 26.
Státuszmegszűnt
További információk
SablonWikidataSegítség

A The Jerry Springer Show (vagy csak simán Jerry Springer) egy amerikai talkshow, ami 1991. szeptember 30-án került először műsorra. A műsor producere és műsorvezetője Jerry Springer. 27 évadon keresztül, közel ötezer epizódot láthattak[1] a nézők a 2018. július 26-ai megszűnéséig.

Az első évadokban a műsor sikertelen eredményeket ért el a nézettség tekintetében, mivel főleg politikai tartalmakat helyezett előtérbe.[2] Emiatt megváltoztatták a műsor struktúráját a kilencvenes évek közepére, amit végig tartottak is: többek között vitás témákkal foglalkoztak (például vérfertőzés, házasságtörés és egyéb szexuális tartalmak), ami szinte mindig káromkodásba, verekedésbe torkollott. A műsort a kritikusok főleg negatívan bírálták és 2002-ben a TV Guide minden idők legrosszabb tévéműsorának nyilvánította.

A műsort 1991. szeptember 30-án sugározták, először Chicagóból 2009-ig, amikor is átköltöztek a Connecticut állambeli Stamford városba és egészen 2018-ig onnan forgatták az adásokat. 2018. június 13-án a műsort birtokló NBC Universal leállította a forgatásokat 27 évad után. Az utolsó részt 2018. július 6-án vették fel és július 26-án sugározták. Ezután a The CW Television Network kezdte el az ismétléseket játszani. Ez a cég fenntartja az új műsorok készítésének jogát. A forgatások leállítását követően bejelentették, hogy Jerry Springer egy új bírósági műsor házigazdája lesz Judge Jerry címmel,[3] amit 2019. szeptember 9-én vetítették legelőször és szintén az NBC Universal terjeszti.

Gyártás[szerkesztés]

Egy epizód felépítése[szerkesztés]

  • Minden epizód egy figyelmeztetéssel kezdődik, melyben közlik, hogy a műsor tartalmazhat felnőtt témákat és erős nyelvezetet, valamint a szülőket figyelmeztetik, hogy gyermekek számára nem biztos, hogy megfelelő.
  • A bevezetéseben Jerry megjelenik az álló közönségben, miközben őt hangos "Jerry! Jerry! Jerry! kántálással éljenzik (az utóbbi évadokban egy rúdról lecsúszva jelenik meg), majd kezet fog néhány nézővel.
  • Köszönti a tévénézőket és bejelenti az adott epizód témáját ill. a szituációt.
  • Bemutatja az első vendégét, meginterjúvolja.
  • Springer bejelenti a második vendégét, akit szeretne az első vendég szembesíteni. Ez az esetek legnagyobb részében veszekedésbe fajul, amit a biztonsági személyzet állít meg. Miután a veszekedés abbamarad, meginterjúvolja a második vendégét a témáról ill. az adott szituációról. Néha előfordul, hogy egy 3. vagy 4. szereplő is közreműködik a szituációban.
  • Minden szegmens végén Jerry megkérdezi a szereplőktől, hogy hogyan tovább. Általában szakítással végződnek ezen részek.
  • A műsor végén az összes szereplőtől a nézők kérdezhetnek, véleményt mondhatnak, inzultálhatják őket szabadon. A legjobb hozzászólót kiválasztják arra, hogy bemondhatja: "hamarosan visszatérünk Jerry végső gondolataival!"
  • A végső gondolatokban először Jerry megköszöni a vendégeknek a szereplést, majd elmondja a konklúziót, komoly hangvételben. A legvégén mindig "a következő alkalomig vigyázzatok magatokra és másokra is" mondatával fejezi be a műsort.

Stúdió[szerkesztés]

Az NBC szerint három fő változtatás volt a stúdiót tekintve. A kezdeti fehér falakat felváltotta 1994 őszén egy sokkal hívogatóbb téglafalas stúdió, különböző festményekkel és könyves szekrénnyel. A színfalakat úgy tervezték, hogy a kivetítsék a közönség felé, teret engedve egy kifutónak, amit olyan epizódokban használtak, mint az 1997-es "Stripper Wars!". 2000 végén ismét átalakították a stúdiót, ezúttal inkább "iparibb" kinézetet kapott nagyobb stúdióval, nagyobb színpaddal, egy erkéllyel a színpad felett, ami egy rúdban ért véget.

Cenzúra[szerkesztés]

Az epizódokat országszerte vetítették különböző országokban, tekintet nélkül a napszakra. Minden epizódot cenzúráztak, hogy megfeleljen a helyi törvényeknek.

A legtöbb káromkodást kisípolták, később az explicit tartalmakat is kisípolták hosszabban is, így több esetben a szereplő beszéde érthetetlenné vált; a szájhomályosítást is bevetették, hogy nehogy leolvassa a néző szájról. Továbbá a meztelenséget, mell-, fenék- és nemiszerv-villantást ill. a középső ujjal mutogatást is elhomályosították. Természetesen a közönség nem kiabálhatott be olyat, ami fenntartja vagy szítja az erőszakot a szereplők között. A székek szándékosan voltak nagyok, hogy nehogy fegyverként lehessen használni őket. A nők felé irányuló erőszakot nem tolerálták semmilyen módon.

Egy 1998-es cikk szerint a műsorban átlagosan 85 – 130 közötti sípolást számoltak össze.[4]

Spinoffok[szerkesztés]

Too Hot for TV[szerkesztés]

A '90-es évek végén a show-műsor kiadott a címben jelzett videókazettákat és DVD-ket, amik főleg kivágott jelenetekből álltak cenzúrázatlanul, amik nem fértek meg a szabályozás standardjének. Nagy sikert arattak ezek a kiadványok.[5]

The Springer Show[szerkesztés]

1999-ben az ITV 12 epizódot forgatott abban a stúdióban, ami eredeti műsor színhelye.[6]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Jerry Springer Show című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Farewell to The Jerry Springer Show: 27 years of fights, bleeps and outrage (angol nyelven). the Guardian, 2018. június 19. (Hozzáférés: 2021. október 19.)
  2. 'Jerry Springer Show' Debuted In 1991 On WLWT (angol nyelven). WVXU, 2016. szeptember 30. (Hozzáférés: 2021. október 19.)
  3. Archive, View Author; Follow on: ‘Judge Jerry’ Springer moves from talk show ‘circus’ to courtroom (amerikai angol nyelven). New York Post, 2019. szeptember 6. (Hozzáférés: 2021. október 19.)
  4. Kelly, Erin St John. „Springer's Harvest”, The New York Times, 1998. április 27. (Hozzáférés: 2021. október 19.) (amerikai angol nyelvű) 
  5. 'IT'S A CIRCUS' IS JERRY SPRINGER'S NO-HOLDS-BARRED TALK SHOW HARMLESS POPULIST ESCAPISM, THE END OF CIVILIZATION AS WE KNOW IT OR BOTH?. web.archive.org, 2007. november 29. [2007. november 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. október 19.)
  6. BFI | Film & TV Database | JERRY SPRINGER UK. web.archive.org, 2014. január 7. [2014. január 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. október 19.)
A fordítás fő forrása a megfelelő angol Wikipédia-szócikk.
Ez nem jelent semmi megkötést a további szerkesztések szempontjából, de a fordítás alapjául szolgáló szócikk tagolásának követése egyszerűsíti a további munkát. Például könnyebben elkerülhetők az ismétlések, könnyebben kiegészíthetők a hiányzó források. A magyar változatban található értelmi hiba esetén először érdemes az eredetiben megnézni, nem fordítási hibáról van-e szó.