Testamentum (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Testamentum
(Testament)
1983-as amerikai film
RendezőLynne Littman
Műfaj
  • katasztrófafilm
  • posztapokaliptikus film
  • filmdráma
ForgatókönyvíróJohn Sacret Young
Főszerepben
ZeneJames Horner
OperatőrSteven Barry Poster
Gyártás
GyártóParamount Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő
  • 90 perc
  • 88 perc
Forgalmazás
ForgalmazóParamount Pictures
Bemutató
  • 1983. november 4. (Los Angeles, New York)[1]
  • 1984. január 5. (Argentína)[1]
  • 1984. január 27. (Svédország)[1]
  • 1984. március 9. (Németország)[1]
  • 1984. március 10. (Dánia)[1]
  • 1984. március 15. (Ausztrália)[1]
  • 1984. április 16. (Barcelona)[1]
  • 1984. június 13. (Franciaország)[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Testamentum (eredeti cím: Testament) 1983-ban bemutatott amerikai filmdráma, Carol Amen (1934–1987) háromoldalas Az utolsó testamentum (The Last Testament) című történetén alapul.[2] A filmet Lynne Littman rendezte John Sacret Young forgatókönyve alapján. A főbb szerepekben Jane Alexander, William Devane, Leon Ames, Lukas Haas, Roxana Zal látható és röviddel a világhírnév előtt feltűnik a filmben Kevin Costner és Rebeca De Mornay is.

A "The Day After" című televíziós minisorozat mellett egyike volt azon filmeknek, amelyek egy nukleáris háború utáni életet mutattak be, válaszként az Egyesült Államok és a Szovjetunió között egyre növekvő ellenségeskedésre.

A Testamentumot a kaliforniai Sierra Madre városában forgatták, Los Angeles külvárosában, a San Gabriel völgyben.[3] A filmet eredetileg az American Playhouse című PBS sorozat egyik epizódjának szánták, de a Paramount Pictures végül filmszínházakba küldte – míg a PBS egy évvel később tűzte műsorára.[2]

1983. november 4-én mutatták be az Amerikai Egyesült Államokban. Bemutatásakor a kritikusoktól pozitív véleményeket kapott.[4] Alexandert a filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték legjobb női főszereplő kategóriában.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

A Testamentum egy történetet mesél el arról, hogy egy San Francisco-öböl közelében található kisváros hogyan hullik darabokra egy, az Amerikai Egyesült Államokat ért atomtámadás után. A filmben egy kertvárosi közösség, azon belül is a háromgyermekes Wetherly család boldog mindennapjaiba kapunk betekintést. A férj Tom, felesége Carol és gyermekeik Brad, Mary Liz és Scottie a fiktív, kaliforniai Hamelin külvárosában élnek. Tom, a kenyérkereső, San Franciscóban dolgozik a közelben.

Egy hétköznap délután Carol lejátszik egy hangüzenetet, melyben Tom tájékoztatja, hogy hazafelé tart vacsorára. Scottie a "Szezám utcát" nézi a TV-ben, amikor a műsor hirtelen fehér zajra vált; egy San Francisco-i híradós jelenik meg a képernyőn, aki elmondja, hogy  New Yorkkal megszakadt az összeköttetésük és információik szerint nukleáris robbanás történt, mely érinti a keleti partvonal egészét. A híradóst azonnal megszakítja az Állami Vészjelző Rendszer tájékoztató jelzése. A bejelentő közli, hogy a Fehér Ház utasítására félbeszakítják a műsort, elrendelték a rendkívüli állapotot és, hogy a helyzet válságos. De ekkor a nappali függönyén keresztül egy vakító atomvillanás szűrődik át és a televízió kikapcsol. A család kétségbeesve összebújik a földön, miközben megszólalnak a város légoltami szirénái. Pár perccel később az utcán találkoznak szomszédjaikkal akik a történtek miatt rémültek és zavarodottak. A család próbál nyugodt maradni és remélik, hogy Tom is biztonságban van.

Hamelin külvárosa viszonylag érintetlennek tűnik. A rémült lakók egy idős amatőr rádiós, Henry Abhart otthonában találkoznak. Felvette a kapcsolatot vidéki területek és más államok túlélőivel, de elmondja, hogy az öböl egésze valamint az összes amerikai nagyváros rádió-csendes. Larry, egy helyi fiú, aki elvesztette szüleit, beköltözik a Wetherly családhoz, de a sugárfertőzés miatt életét veszti. Az iskola az "A Hamelini patkányfogó" című darabot próbálta a bombázások előtt; a város kétségbeesetten szeretné visszanyerni a normális életet, ezért úgy döntenek, hogy bemutatják a darabot. A szülők mosolyognak és tapsolnak, többen a könnyeik között. A támadás másnapján a gyerekek észreveszik, hogy a robbanás következtében por ülepedett a szilárd felületekre. A lakosoknak innentől kezdve azzal is meg kell küzdeniük, hogy elveszítik a közszolgáltatásokat, hogy a boltokban elfogyott az élelmiszer, nincs üzemanyag és, hogy a sugárfertőzés miatt elhunynak szeretteik. Egy fiatal pár elhagyja a várost, miután elvesztették csecsemőjüket, remélve, hogy máshol biztonságot és vigasztalást találnak. Scottie az első, aki meghal, és a család a kertben temeti el. Carol az akkumulátor keresése közben újra meghallgatja férje utolsó hangüzenetét. Szomorúságára egy későbbi, addig még nem hallott üzenetet talál Tomtól, a támadás napjáról: úgy döntött, hogy munkája miatt bent marad San Franciscóban. Carol feladja a reményt, hogy férje valaha hazatér. Az elhunytak száma gyorsabban növekszik, mint ahogy a képesek őket eltemetni, ezért később már halotti máglyára vetik őket. Carol ágytakaróból varr temetkezési leplet Mary Liz lányuknak, aki szintén sugárfertőzésben hal meg.

Míg a fiatalok meghalnak, az idősebbek gyors demenciába esnek, és mivel csökken a rendőrök és a tűzoltók száma, a város rendje is kezd megbomlani. Brad, Carol utolsó élő gyermeke, segít anyjának, és átveszi a rádiót Henry Abharttól. Örökbe fogadnak egy értelmi fogyatékos fiút, Hiroshit, akit Tom a gyerekeivel együtt szokott horgászni vinni, miután meghalt Hiroshi apja. Röviddel ezután Carol sugárfertőzés jeleit mutatja. Hogy elkerüljék a sugárfertőzés okozta lassú és fájdalmas halált, Carol úgy dönt, hogy ő, Brad és Hiroshi inkább szén-monoxid mérgezéssel vetnek véget az életüknek. Összegyűlnek a család autójában és zárt garázsajtó mellett jár az autó motorja, de Carol nem tudja véghezvinni a tettet. Végül gyertyafénynél ülve ünneplik Brad születésnapját, egy keksz helyettesíti a tortát. Amikor Brad megkérdezi, mit kívánjanak, Carol így válaszol: "Hogy emlékezzünk mindenre... a jóra és rosszra. Arra ahogy éltünk, hogy nem adtuk fel soha..." Majd elfújják a gyertyát.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[5]
Carol Wetherly Jane Alexander Csere Ágnes
Tom Wetherly William Devane Mihályi Győző
Brad Wetherly Ross Harris Előd Álmos
Mary Liz Wetherly Roxana Zal
Scottie Wetherly Lukas Haas Szalay Csongor
Hollis Philip Anglim
Fania Lilia Skala
Henry Abhart Leon Ames
Rosemary Abhart Lurene Tuttle
Cathy Pitkin Rebecca De Mornay
Phil Pitkin Kevin Costner
Mike Mako

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e f g h https://www.imdb.com/title/tt0086429/releaseinfo
  2. a b c Watching Testament at the End of the World. Vanity Fair, 2020. április 24.
  3. Filming. IMDb. (Hozzáférés: 2021. február 7.)
  4. Rotten Tomatoes. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2021. február 7.)
  5. Testamentum - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. március 17.)

További információk[szerkesztés]