Tenuto

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A tenuto egyik jellemző jelölése a hangjegy feletti vízszintes vonal

A tenuto egy zenei játékmód és ennek kottai jele. Az olasz eredetű szó jelentése tartva, kitartva.[1] A jelölés értelmében a hangot kitartva kell játszani. A pontos megvalósítása függ a kontextustól, hatással lehet a hang hosszára és hangerejére is. A tenuto nem csupán az előadói gyakorlatban jelenik meg, hanem a kottában is szereplő előírás, így a zenemű része.

Alkalmazása[szerkesztés]

  • C-dúr diatonikus skála tenutóval előadva
Nem tudod lejátszani a fájlt?

A tenuto az egyik legkorábbi zenei jelölés, melyet már a St. Galleni Notker is megemlít egy 9. században kelt levelében. Írásában utal arra az akkor már kialakult alkalmazásra, hogy a hangjegy felett elhelyezett t-betűvel a hang kitartását, írják elő.[2]

Mai jelölése történhet a hangjegy vagy ütem fölé írt tenuto szóval vagy annak ten. rövidítésével, illetve a hangjegy feletti vízszintes vonallal.

A konkrét játékmód, amit a tenuto előír többféle lehet, mely az adott zeneműtől függ. Jelentheti azt, hogy a hangot a teljes időmértékéig kell kitartani, de akár annál hosszabban is, rubatóval, azaz a ritmus enyhe módosításával. Más alkalmazásokban utalhat arra, hogy a hangot kissé hangsúlyosan, így a környezeténél kicsit nagyobb hangerővel kell előadni.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. the definition of tenuto. Dictionary.com. (Hozzáférés: 2016. április 28.)
  2. Tenuto and Fermata: Rebels Against the Tyranny of Notation - Maxime's Music (amerikai angol nyelven). Maxime's Music, 2016. február 26. [2016. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 28.)
  3. Tom Gerou, Linda Lusk. Essential Dictionary of Music Notation (1996) 
  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap