Tennessee Waltz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tennessee Waltz
dal
Patti Page
Patti Page

ZeneszerzőPee Wee King
DalszövegíróRedd Stewart
Megjelenés1947

HangnemG-dúr
ISWCT-071.017.357-1
Patti Page

A Tennessee Waltz[1] című Patti Page-szám 1947-ben jelent meg. A lemez tízmillió példányban kelt el. Patti Page rekordja soha nem dőlt meg, a Tennessee Waltz előadója (úgy tűnik) véglegesen vezeti az amerikai eladási ranglistát.

Patti Page ekkor huszonkétéves volt. Születési nevén Clara Ann Fowlernek hívták.

  • A dalt elsőként a country énekes, Cowboy Copas[2] vette lemezre 1947-ben.

Történet[szerkesztés]

A Tennessee Waltz egyszerre állt első helyen a popzenei, a country és a rhythm and blues kategóriában. Televíziós műsorban volt az amerikai csatornákon, az NBC-n, a CBS-en és az ABC-n. Patti Page tizennyolcszor lépett fel az Ed Sullivan Show-ban, öt amerikai elnök előtt énekelt, nyolcvanöt albumot adott ki, 111 dala került fel a Billboard-lemezlistájára. A Tennessee Waltzot a hivatalos állami himnuszok egyikévé avatták Nashville-ben, 1965-ben.

Soha nem akartam énekesnő lenni, de azt mondták, tudok énekelni. ... Aztán az éneklés számomra olyan lett, mint másnak a pszichiáter kanapéja. ... Úgy hiszem, [hogy a Tennessee Waltz] különleges sikerében főszerepet játszott az az idő, amikor megjelent. Öt év telt el a második világháború befejezése óta, azt a periódust nyugodt kornak hívták. Ehhez passzolt a felvétel módja, az egyszerűség.
[1]

Híres felvételek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

Filmek[szerkesztés]

  • 1989: Tennessee Waltz (thriller)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]