Tengeri-hántás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tengeri-hántás
A Tengerihántás első kézirata
A Tengerihántás első kézirata

SzerzőArany János
Megírásának időpontja1877. július 15.
Nyelvmagyar
Műfajballada

A Tengeri-hántás Arany János Őszikék-balladái közül egyik kiemelkedő műve. Típusa parasztballada.

Története[szerkesztés]

A mű történetét két elbeszélő mondja el az őszi kukoricahántás közben, a ropogó tábortűz körül. A ballada két fiatal, Tuba Ferkó és Dalos Eszter kapcsolatáról szól. A szerelmük hevében a lány nem kívánt teherbe esik a férfitől (akit csak rövid ideje ismert), amit a korban nagyon elítéltek, ezért is viseli meg a lányt nagyon, aki terhének okán öngyilkos lesz. Tuba Ferkó a lelkiismeretfurdalás okozta bánat nyomán szintén öngyilkos lesz. És a mű végén visszatérünk a már lohadó tábortűzhöz.

Hollósy Simon: Tengerihántás (1885)

Szerkezete[szerkesztés]

A ballada szerkezete egy szálon futó, körkörös: a mű elején a mesélők és társaságuk a ropogó, majd a mű végén már a lohadó tűz körül ülnek.

Tragédia[szerkesztés]

A ballada egy tragikus történést beszél el, amelynek fő tárgya Dalos Eszternek, illetve Tuba Ferkónak öngyilkossága. Ezenkívül a szerelmi bánatot mutatja be. Dalos Eszter halálát követően pedig Tuba Ferkó őrlődéseit olvashatjuk.

Lélekábrázolás[szerkesztés]

Tuba Ferkó bűntudata, melyet szerelme teherbeejtése miatt érez, aki ennek hatására öngyilkos lett. Tuba Ferkó gyötrelmei végül őt is öngyilkosságba kergetik.

Párbeszéd a mű során[szerkesztés]

Kisebb párbeszédre csupán a tűz körül ülők között kerül sor, ezenkívül csupán az elbeszélők szólnak ki a történet során, illetve a végén a tanulság kerül bemutatásra általuk.

A történet szaggatottsága[szerkesztés]

A történet szaggatottságát a történet és a tűz állapotának váltakozásában ismerhetjük fel.

Homály és a megjelenő motívumok[szerkesztés]

Az elbeszélés során semmilyen egyéb részletet nem tudunk meg, a terhesség tényét is a sorok közül olvashatjuk csak ki. Az öngyilkosságokat is csak finom utalások során tudjuk meg.

A mű motívuma a tűz, mely a szerelmesek érzelmeivel áll szoros párhuzamban.

Források[szerkesztés]