Telezöldes és nyilas zöldes jelzőlámpa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Egy jogosítvánnyal nem rendelkező számára a kettő ugyanannak tűnhet, pedig sofőrre és gyalogosra nézve is nagy a különbség van telezöldes[1] és nyilas zöldes[2] jelzőlámpa között.

Tegyük fel, hogy két, kétsávos út merőlegesen keresztezi egymást, a kereszteződés mind a négy oldalán gyalogátkelő van, a kereszteződében pedig jelzőlámpa üzemel.[3]

Amennyiben az egész kereszteződésben telezöldes jelzőlámpa működik, egyszerre mindig a párhuzamosan haladóknak (tehát a balról jobbra és jobbról balra vagy szemből felénk és tőlünk szembe haladó gépjárműveknek és gyalogosoknak) van zöld jelzésük. Ezzel a probléma az, hogy a kanyarodó gépjárművek keresztezik mások, a forgalomban résztvevők útját, éppen ezért ha jobbra kanyarodunk, elsőbbséget kell adnunk, a hozzánk képest jobb oldalon, velünk párhuzamosan, gyalogátkelőn áthaladóknak, míg ha balra kanyarodunk, a hozzánk képest balra, velünk párhuzamosan elhelyezkedő gyalogátkelőn áthaladókon kívül a szemből érkezőknek (szemből felénk és szemből balra tartóknak) is elsőbbséget kell adnunk.

Ha a kereszteződésben minden irányba nyilas zöldes jelzőlámpa működik, akkor az úton haladók közül egyszerre csak egy irányból érkezőknek van zöld jelzése, de ők bármerre mehetnek, elsőbbségadás nélkül, mert a nyilas zöld előnye, hogy a nyíl irányába haladó gépjárműnek senki számára sem kell elsőbbséget adnia. Ilyen típusú kereszteződést (amelyben csak nyilas zöld lámpa van telepítve) első sorban forgalom irányító rendőrök szoktak alkalmazni.

A két jelzőlámpa fajtát ötvözni szokták, a hatékonyabb működés érdekében. Legkönnyebben úgy lehet őket megkülönböztetni egymástól, hogy a nyilas zöldes jelzőlámpának mind a 3 rubrikájában van egy-egy ugyanolyan nyíl (a piros és a sárga esetében színes alapon fekete[4]), míg a zöld esetében[5] fekete alapon zöld nyíl van), míg a telezöldes jelzőlámpában[1] ezek a felületek nem tartalmaznak nyilakat, teljesen üresek.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]