Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Koordináták: d. sz. 40,3480°, k. h. 176,5321°


A szócikk egy része még lefordítandó. Segíts te is a fordításban!

Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­turi­pukaka­piki­maungah­oronuku­pokai­whenuaki­tanatahu az új-zélandi Porangahau közelében található 305 méter magas hegy maori neve.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A hegyet jelző tábla

A hegy Waipukurautól délre, a Hawke's Bay déli részén áll. Az új-zélandi Földrajzi helységnevek adattárában a „Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu” név a déli szélesség 40,3480 fok, keleti hosszúság 176,5321 fok földrajzi koordinátái alatt szerepel.

Neve[szerkesztés]

A hegy nevét az egyszerűség kedvéért a helyi lakosok gyakran Taumatának rövidítik. Mint a világ egyik leghosszabb földrajzi neve vált világhíressé. Jelentése körülbelül ennyi: „A hegycsúcs, ahol Tamatea, a nagy térdű ember, aki megmássza a hegyeket; a világjáró, aki átutazott itt, fuvolán játszott szerelmének.”

Nyolcvanöt betűs hosszával bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe.

Vonzereje[szerkesztés]

A név – főleg hossza miatt – igen népszerű a popkultúrában, szerepelt már Mountain Dew reklámban és az angol Quantum Jump zenekar „Lone Ranger” című, 1979-es számában. Előfordul Peter Cape, új-zélandi énekes és dalszerző egyik 1960-as dalában, valamint a Hardcore DJ's Dark Raver & DJ Vince „Thunderground” című szerzeményében.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]