Tasó László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Tasó László (Debrecen, 1963. január 14. –) magyar politikus, fideszes országgyűlési képviselő (2004-), volt polgármester (Nyíradony, 1994-2014).

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tanulmányai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Első éveit Nyíradonyban töltötte. A debreceni Bethlen Gábor Közgazdasági és Postaforgalmi Szakközépiskolába majd a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti és Vadgazdálkodási Szakközépiskolába járt. A debreceni KLTE Szociológiai Tanszékén szociális munkás szakon szerzett főiskolai diplomát. Egyetemi másoddiplomáját humán menedzsment specializációval szintén a KLTE-n, szociálpolitikai szakon szerezte. Később okleveles Európa-szakértői végzettséget szerzett az immár Debreceni Egyetem európai tanulmányok szakán.

Munkahelyei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Első munkahelyén, 1981-ben a FEFAG Gúthi Erdészeténél felíróként állt munkába, majd művezető és üzemvezető lett. Később közgazdasági elemzőként, az erdészeti rakodóállomás vezetőjeként, végül értékesítési ágazatvezetőként dolgozott. 1987-ben és 1989-ben gazdasági munkaközösségeket, 1991-ben fafeldolgozással és -kitermeléssel foglalkozó betéti társaságot alapított, melynek 1995-ig többségi tulajdonosa és ügyvezetője volt. 1994-es polgármesterré választása előtt társaival, az előzőek mellett szállítási tevékenységgel kiegészítve korlátolt felelősségű társaságot alapítottak.

Politikai pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1994-ben függetlenként választották Nyíradony polgármesterévé és a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Idegenforgalmi Bizottságának tagjává. 1998-ban FIDESZ-KDNP közös jelöltjeként másodjára is Nyíradony polgármestere lett. 2002-ben harmadjára is megválasztották. 2005 májusától a FIDESZ Önkormányzati Tagozatának Hajdú-Bihar megyei elnöke, 2007 májusától a tagozat országos elnökségének alelnöke. 2004 szeptemberétől a FIDESZ Hajdú-Bihar megyei 4. számú választókerületének elnöke. 2004-ben az Európai Unió parlamenti képviselőinek választásán mandátumot szerzett Pálfi István helyére került be a parlamentbe. A 2006-os országgyűlési választásokon egyéni választókerületben szerzett mandátumot, az Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottság tagja lett. 2006 októberében negyedik alkalommal is megválasztották Nyíradony város polgármesterévé, 2007-ben és 2009-ben a Fidesz Önkormányzati Tagozatának Hajdú-Bihar megyei elnöki és az Országos Elnökség alelnöki tisztségeiben is újraválasztották. 2009-ben az állami erdők privatizációját megakadályozó eseti bizottság vezetője lett. 2010-ben is a hajdúhadházi egyéni választókerületből került be az országgyűlésbe.

Magánélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nős (1985, Megyesi Mária), gyermekei Marianna (1987) és Adrienn (1989). Hobbijai labdarúgás és vadászat.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]