Tara (Írország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A helyszín szerepel az UNESCO világörökségi javaslati listáján
Tara
Magasság197 m
OrszágÍrország
Relatív magasság180 m
Elhelyezkedése
Tara (Írország)
Tara
Tara
Pozíció Írország térképén
é. sz. 53° 34′ 39″, ny. h. 6° 36′ 43″Koordináták: é. sz. 53° 34′ 39″, ny. h. 6° 36′ 43″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Tara témájú médiaállományokat.

Tara dombja (írül Teamhair na Rí) hosszú, viszonylag alacsony mészkő-kiemelkedés a Boyne folyó közelében Írországban, Meath megyében, Navan és Dunshauglin között. Számos ősi építménymaradványt tartalmaz. A hagyomány szerint itt volt az ír nagykirály, az Árd Rí na hÉireann székhelye.

Egyes emlékei a kőkorszak végén, az újkőkorszakban készülhettek mintegy 5000 évvel ezelőtt. A legenda szerint a Tarát már az Ír-sziget kelták előtti mitikus lakói, a Tuatha Dé Danann nép is lakhatta. Már a kelták idején Meath királyság uralkodói innen uralhatták a sziget egy részét vagy egészét (befolyásuk kiterjedtségéről viták folynak). Még a 12. században is politikai központ lehetett, bár régi fénye a 6. század után lehanyatlott.

A WMF (World Monuments Fund 2008-as figyelőlistáján a világ 100 veszélyeztetettebb emlékhelyei közt szerepel az M3-as autópálya miatt, amely a közelben halad el.

Tarát a 19. és a 20. század fordulóján brit-izraelisták tárták fel, akik azt gondolták, az írek népe egyike volt Izrael elveszett törzseinek, és hogy a dombon találhatják meg a frigyládát.

Lia Fáil, a Végzet köve a Tara-dombon
Lia Fáil, a Végzet köve a Tara-dombon

Külső hivatkozások[szerkesztés]