Tara (Írország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
World Heritage Logo global.svg A helyszín szerepel az UNESCO világörökségi javaslati listáján

Koordináták: é. sz. 53,5805°, ny. h. 6,6141°

Lia Fáil, a Végzet köve a Tara-dombon

Ez a szócikk az írországi dombról szól, Tara egyéb jelentéseit lásd: Tara

Tara dombja (írül Teamhair na Rí) hosszú, viszonylag alacsony mészkő-kiemelkedés a Boyne folyó közelében Írországban, Meath megyében, Navan és Dunshauglin között. Számos ősi építménymaradványt tartalmaz. A hagyomány szerint itt volt az ír nagykirály, az Árd Rí na hÉireann székhelye.

Egyes emlékei a kőkorszak végén, a neolitikumban készülhettek mintegy 5000 évvel ezelőtt. A legenda szerint a Tarát már az Ír-sziget kelták előtti mitikus lakói, a Tuatha Dé Danann nép is lakhatta. Már a kelták idején Meath királyság uralkodói innen uralhatták a sziget egy részét vagy egészét (befolyásuk kiterjedtségéről viták folynak). Még a 12. században is politikai központ lehetett, bár régi fénye a 6. század után lehanyatlott.

A WMF (World Monuments Fund 2008-as figyelőlistáján a világ 100 veszélyeztetettebb emlékhelyei közt szerepel az M3-as autópálya miatt, amely a közelben halad el.

Tarát a 19. és a 20. század fordulóján brit-izraelisták tárták fel, akik azt gondolták, az írek népe egyike volt Izrael elveszett törzseinek, és hogy a dombon találhatják meg a frigyládát.

Külső hivatkozások[szerkesztés]