Tanya Byron

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Tanya Byron
Tanya Byron at the digital inclusion debate-1Dec2009-cropped.jpg
Született 1967. április 6. (51 éves)
Egyesült Királyság
Állampolgársága brit
Házastársa Bruce Byron
Gyermekei két gyermek
Foglalkozása pszichológus
Iskolái

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tanya Byron témájú médiaállományokat.

Dr. Tanya Byron egy brit pszichológus, aki 2004-2005 körül vált híressé, amikor a Little Angels, House of Tiny Tearaways (Vásott kölykök) című műsorok vezető szakértőjeként lépett fel. Ezen kívük társszerzője volt a Little Angels show-n alapuló nevelési tanácsokat tartalmazó könyvnek.

életútja[szerkesztés]

Apja a televízióigazgató John Sichel volt.

Az első diplomáját York-ban szerezte pszichológiából, a klinikai pszichológus mester fokozatot a University College Londonban szerezte meg. A University College Hospital és a University of Surrey intézetein doktorált.

16 évig az egészségügyben dolgozott (National Health Service); a kábítószer-függőség és a szexuális úton terjedő betegségek, valamint a felnőttkori mentális egészségmegörzés és az evési zavarok szakterületeken tevékenykedett. Egy alkalommal konzulens volt egy problémás 12-16 évesekkel foglalkozó munkacsoportban is, ahol a mentális egészség, gyermekvédelem kérdéskörében szakértett.

A The Bill című film sztárjához, a vega Bruce Michael Byronhoz ment férjhez. Két gyermekük született, Lily és Jack.

A BBC csatornával többször is együttműködött a gyermekek viselkedését kutató tudományos műsorok készítésénél; nyilatkozott számos aktuális témában.

Résztulajdonosa egy cégnek(Sam Richardsdzal, a legjobb barátjával együtt), melyen keresztül Tanya filmes karrierjét igazgatják.

Támogatja a Prospex karitatív szervezetet, amely fiatal emberekkel foglalkozik North Londonban. Ma egy klinikán dolgozik heti egy alkalommal, ahol a gyermek és serdülőkori mentális egészség ügyében konzulens, de főként otthonában fogadja pácienseit. Rovata van a Timesban és több női magazinban is; a kormányzat és a minisztériumok is kikérik véleményét. Jelenleg is egy egész órás filmen dolgozik, amely a szexuális nevelésről, a halálról, önzésről és az ember spirituális igényéről szól – műsorvezető társa Jennifer Saunders (Absolutely Fabulous).


TV műsorok[szerkesztés]

Little Angels[szerkesztés]

Ez egy dokumentum-szappanopera, amely problémás gyerekes családok életét mutatja be. A szülők a szakértőktől segítséget kérnek olyan nehézségek megoldásában, amelyekről úgy gondolják, hogy ők képtelenek megoldani. Tanya monitorozza a szülők és a gyermek viselkedését, majd megbeszélik a történtekket a szülőkkel, megpróbálják megtalálni a problémák forrását. Gyakran maguk a szülők okozzák a problémákat. Megbeszélik a teendőket, hogy úrrá legyenek a helyzeten. A sorozat célja az volt, hogy bemutassa a gyakori problémákkal való szembenézés során tanusítandó helyes hozzáállást; a tanítás mellett szórakoztasson is.

The House of Tiny Tearaways[szerkesztés]

Ez egy valóságshow-szerű TV műsor, melyet Tanya maga vezetett. Hetente három problémás családot hívnak meg egy előkészített bekamerázott házba, ahol egy héten keresztül megfigyelik a nevelési módszereiket és tanácsokkal látják el őket. A televízióban pedig a napok összefoglalóit mutatják be.

Hasonló stílusú a tanácsadás módszere, mint az előző műsornál; az első nap igyekeznek az otthoni körülményeket megteremteni és Tanya csak megfigyeli a szülőket, majd nyíltan rámutat a szülők (nem-)nevelési módszereinek hibáira, majd tanácsokat ad a kiigazításra és a hét során végigvezeti a szülőket a Tanya által helyesnek vélt nevelési módszerek alkalmazásának bevezetésében.

A műsorban nagyon fontos szerepe van annak, hogy a családok egymásnak is példát mutathatnak, megbeszélhetik a tapasztalataikat; a családokat nem izolált egységeként, hanem a társaság részeként kezelik; megfigyelik az interakciókat.

Nagyon megható, érzelmes történeteket láthatunk kibontakozni, olyan dolgkat tesznek, amelyeket azelőtt sohasem mertek elképzelni. Végül minden történetnek pozitív lesz a kimenetele. Szívmelengető, ahogyan a családok újra egyesülnek. Megmutatják, hogy hogyan szerethetik a szülők egymást és gyermekeiket egy kicsit jobban, élvezzék is a szülői feladatokat.

Ugyanakkor valódi szórakozást nyújt ellenben a Big Brotherrel, ahol a képernyőn szereplők kárára mulatnak a nézők.

Bemutatják, hogy milyen nehéz lehet szülőnek lenni, de milyen máshogy meg nem tapasztalható örömökkel is jár. Legyőzik a szülők azt a képzetét, högy bizonyos neveltségi szinteket ne lehetne elérni.

Publikációk[szerkesztés]

Két könyvet készített, jelenleg a harmadikon dolgozik. egy gyermeknevelési enciklopédia szerkesztésében is részt vesz

Külső hivatkozások[szerkesztés]