Tangó (szerencsejáték)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Tangó a Szerencsejáték Zrt., azaz a magyar állami lottótársaság által szervezett bingó típusú számsorsjáték volt. Létrehozásával a cég korábbi sikeres játékainak kulcselemeit vegyítették, mégis be kellett szüntetni a bezuhant szelvényeladások miatt.

Tangó
Műfajszerencsejáték, gameshow

MűsorvezetőVáczi Gergő, Maloveczky Miklós

OrszágMagyarország
Epizódok60
Gyártás
Részenkénti játékidőkb. 30' (2007) kb. 5' (2008)
Sugárzás
Eredeti adóTV2
Eredeti sugárzás2007. március 22. – 2008. június 26.
Státuszmegszűnt
KorhatárKN
SablonWikidataSegítség

Története[szerkesztés]

A Tangó-szelvényeket 2007. március 12-én a sorsjegyek között kezdték el árulni a tíz nappal későbbi sorsolásra.

A húzásokat a TV2 kereskedelmi csatorna közvetítette élőben, eleinte főműsoridőben, stúdiójátékkal egybekötve, március 22-től minden héten egyszer, csütörtökön.[1][2][3] A stúdióban négy játékos gyűjtött össze egy közös nyereményalapot, az úgynevezett „multipotot”, amit egyiküknek volt lehetősége megnyerni. Ez a játék aktuális sortalálati nyereményének és a négy játékos által a stúdióban gyűjtött nyereményalapnak az összege.

2007-ben a játék 17 millió forintos főnyereménnyel és 25-ös határszámmal indult. Elemeit más lottójátékokból vette át az állami lottótársaság:

  • a Bongó és az utódjának tekintett Joker lényege, hogy előrenyomtatott számok szerepeltek a segédszelvényen, a fogadó ezt küldhette játékba,
  • a Luxor jellemzője pedig a stúdiójáték (ez azóta megszűnt), a jackpot függvényében hetente növekvő határszám és az első telitalálatokig tartó sorsolás.

A Tangón azonban nem 1-75, hanem 1-90 közötti számhalmazból sorsoltak, géppel. A segédsorsjegy három, háromszor kilenc soros mezőből állt. Ezekre soronként öt-öt számot véletlenszerűen nyomtattak. A sorsjegyet a terminálkezelő a vonalkódját érvényesítve küldte játékba, de a lottójátékokhoz hasonlóan itt is az átvételi igazolás (nyugta) volt a nyereményátvétel alapvető feltétele.

A játékon négy nyerőosztályban lehetett nyerni:

  • Az egysor találat 5 kihúzott nyerőszámot jelent azonos sorban. Előfordult, hogy ennek nyereménye nem érte el a játék minimális árát, 300 forintot.
  • Kétsor találata akkor volt a fogadónak, ha egy mezőben két sor kétszer öt, vagyis összesen tíz számát kihúzták a sorsoláson.
  • Tangóval ért véget a sorsolás, ami azt jelenti, hogy a segédsorsjegy valamelyik mezejében mind a 15 rányomtatott nyerőszámot kisorsolták.
  • Jackpot nyeremény járt a határszámon belül kihúzott Tangóért. Kisorsolása esetén a határszám a következő héten 25-re esett vissza.
Az első Tangó-sorsolás nyereményei
Találat Nyertesek száma Nyeremény
Egysor 66 422 db 254 Ft
Kétsor 915 db 4389 Ft
Tangó (határszámon túl) 1 db 11 244 971 Ft

2008-ban megszűnt a stúdiójáték, és fixen 37 számot sorsoltak ki minden héten. A játék 18 óra helyett késő este, alig éjfél előtt, felvételről került képernyőre, hasonlóan a Kenóhoz. Abban az esetben, ha nem volt telitalálat sem, annak nyereményösszegét a jackpothoz hasonlóan átvitték a következő hétre.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Százhalombattai Hírtükör Online. www.hirtukor.hu. [2023. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 3.)
  2. Tangó (magyar nyelven). Nemzeti Audiovizuális Archívum. (Hozzáférés: 2023. március 3.)
  3. TV2 Tangó - az első adás (2007. március 22.) - YouTube (HTML5). (Hozzáférés: 2023. március 3.)