Maloveczky Miklós

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Maloveczky Miklós
Született1980január 11. (44 éves)
Kaposvár
Állampolgárságamagyar
SablonWikidataSegítség

Maloveczky Miklós (Kaposvár, 1980. január 11.) rádiós szakember, televíziós műsorvezető, a Maché egykori frontembere.[1]

Életpályája[szerkesztés]

Maloveczky Miklós 1980. január 11-én született Kaposváron.[2] Édesapja rendőr nyomozó, később biztonságtechnikai szakember volt, édesanyja gyógyszerész. Egy lány testvére van, aki szintén kommunikációs területen dolgozik, mellette angol tanár és tolmács. Miklós az általános iskola elvégzésé után dráma tagozatos gimnáziumba járt, a főiskolai tanulmányait pedig már kommunikáció szakon végezte. Ambíciói korán megmutatkoztak, ugyanis 1997-ben, csupán 17 évesen indította el média vállalkozását, akkor még édesapja segítségével.[3] 18 éves kora után önállóan irányította kommunikációs cégét, mely rádiós-televíziós reklám, műsor és arculatgyártással, vágással, hangdizájnnal és kreatív tervezéssel foglalkozik, valamint hátteret biztosít Miklós televíziós munkáihoz. Korai rádiós karrierjében indította el a Flört nevű rádiós evening show-t, majd a HTOE-díjas Pótkerék című autósmagazint, melyeknek nem csak arca, de szerkesztője is volt. A 2000-es évek elején a nyolc rádiót tömörítő Enjoy Médiacsoport kreatív-reklám gyártásvezetője lett, országos televíziós karrierje 2006-ban kezdődött el. Vezette a Fejezetek Magyarország közlekedéstörténetéből című dokumentum sorozatot, a TV2 Mokka című reggeli műsorában a Heti Fix, majd Astro+TV-t, valamint a TV2 Tangó, Megállítjuk 1 millióért, Skandináv lottó és Több mint Testőr[4] című műsorait is. Jelenleg a Húsz a csúcson – A kusza húszas slágerlista[5] és a Hangosan csináljuk podcast[6] egyik házigazdája.

Zenei karriere[szerkesztés]

Miklós régi álmát váltotta valóra, amikor gyermekkori barátjával létrehozta a Maché nevű pop duót. A zenekart kezdetben az A.D. Stúdió tagjai karolták fel. Első albumuk 2001-ben jelent meg Most és mindörökké címmel. A címadó dalt nagy sikerrel játszották a hazai és külföldi rádiók és ma is elengedhetetlen kelléke a retró buliknak. Az album sikerdalai kislemezként is megjelentek, a Most és mindörökké, valamint a Van még egy szó című dalhoz videóklip is készült.

2003-ban került a boltok polcaira a Maché második stúdióalbuma, Édesen keserű címmel. A lemez címadó dala, valamint a Nélküled[7] című E.L.O feldolgozás és a Sosem vétkező szerelem című ballada is átütő siker volt a hazai rádióknál, a dalok több válogatás lemezen is helyet kaptak.

Maché Diszkográfia[1]
Év Lemez Formátum Kiadó
2001 Most és mindörökké Album Warner-Magneoton
2001 Most és mindörökké Kislemez Warner-Magneoton
2001 Van még egy szó Kislemez Warner-Magneoton
2003 Édesen keserű Album Warner-Magneoton
2003 Édesen keserű Kislemez Warner-Magneoton
2003 Nélküled nem vagyok jó Kislemez Warner-Magneoton
2003 Sosem vétkező szerelem Kislemez Warner-Magneoton

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Maché (angol nyelven). Discogs. (Hozzáférés: 2022. április 20.)
  2. 42 éve: Megszületett Maloveczky Miklós televíziós műsorvezető, énekes. (angol nyelven). ezenanapon.hu. (Hozzáférés: 2022. április 20.)
  3. Allmusic Hungary a magyar zene adatbázisa - Maloveczky Miklós - magyar előadók, lemezek, dalok, slágerlisták, zenei videók. (Hozzáférés: 2022. április 20.)[halott link]
  4. TV2 Play. tv2play.hu. (Hozzáférés: 2022. április 20.)
  5. Húsz A Csúcson - A Kusza Húszas Slágerlista. kaposvarmost.hu. (Hozzáférés: 2022. április 20.)
  6. Hangosan Csináljuk Podcast Maloveczky Miklóssal
  7. Bemutató – Maché: Nélküled. ujszo.com. (Hozzáférés: 2022. április 20.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]