Tamar (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tamar
Országok Egyesült Királyság
Földrajzi adatok
Hossz98 km
Vízgyűjtő terület1000 km²
Torkolat Hamoaze
é. sz. 50° 54′ 50″, ny. h. 4° 27′ 10″Koordináták: é. sz. 50° 54′ 50″, ny. h. 4° 27′ 10″
A Wikimédia Commons tartalmaz Tamar témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Calstock Viaduct ível át a Tamar fölött.

A Tamar Anglia délnyugati részén, Cornwall keleti és Devon nyugati határán lévő folyó. Torkolatánál a Hamoaze-be ömlik, ahol találkozik a Lynherrel, hogy együtt folytassák útjukat a Plymouth Soundig.

A Tamar arról emlékezetes, hogy déli irányba folyik Cornwall északi tengerpartjától mindössze 6 km távolságból indulva. Ehhez a ponthoz közel a nyugati megye határa a Marsland Water mentén halad a tengerhez, így Cornwall majdnem egy szigeten fekszik. Bár a közigazgatási határ majdnem a folyónál húzódik, azért például Bridgerule devoni falu a folyó korni oldalám fekszik. A folyó nem jelenti a területek elszakadását, mivel fölötte majdnem 20 híd ível át, többek között a Tamar híd, melynek használatáért fizetni kell. Másik híres hidja a Royal Albert híd.

927-ben Athelstan elfoglalta a folyótól keletre fekvő területeket, s ezt a részt nevezte ki Cornwall és Wessex határának.

A mostani megyehatárok így is jobban illeszkednek a folyóhoz, mint régen. Például Launceston a nyugati parton az 1960-as évekig Devon, ma Cornwall része.

A Tamar-völgy, mely a kimagasló szépségű természetes területek közé tartozik a folyó alsó szakaszán, a Tavy és a Lynher torkoltától és Launcestontól délre 195 km²-es területen fekszik.[1] Először 1963-ban jelölték a címre, de 1995-ig nem kapta meg.[2]

Külső hivatkozások[szerkesztés]