Tai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tai
X2 t
X4
Z2
ii

Tai (t3ỉỉ) ókori egyiptomi kincstárnok volt a XVIII. dinasztia idején, Hatsepszut uralkodása alatt és III. Thotmesz önálló uralkodásának első éveiben.

Tainak három említése maradt fenn:

  • Jahmesz építésvezető levele (Louvre 3230(b) papirusz). Annak alapján datálható Hatsepszut idejére, hogy Jahmesz Uadzsetrenput háznaggyal levelezett, aki Hatsepszut idejében szolgált.
  • Egy, a Sínai-félszigeten talált sztélé. A sztélé III. Thotmesz 25. uralkodási évében készült; Tait a király mögött állva ábrázolja.[1]
  • Egy sziklafelirat Szehel szigetén (Asszuántól délre). Ennek tanúsága szerint Tai hadjáratra ment a királynővel Núbiába.[2] Nem tudni, mikor zajlott ez a hadjárat, de talán Hatsepszut 12. uralkodási évében.[3] Így tudjuk, hogy Tai Hatsepszut 12. évében már betöltötte hivatalát, és III. Thotmesz 25. évében még szintén ő volt a kincstárnok.

Hatsepszut idejéből ismert Neheszi kincstárnok neve is. Egy elmélet szerint a kincstárnoki pozíciót megosztották a két országrész között, és Neheszi az alsó-egyiptomi, Tai a felső-egyiptomi kincstárnok volt.[3] Az is lehet azonban, hogy Tai Neheszit követte a kincstárnoki pozícióban. Tai utóda Szennoferi volt, akit Thotmesz 32. uralkodási évében említenek először.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. JJ Shirley: The Power of the Elite: The Officials of Hatshepsut's Regency and Coregency, in: J. Galán, B. M. Bryan, P. F. Dorman (eds.): Creativity and Innovation in the Reign of Hatshepsut, Studies in Ancient Oriental Civilization 69, Chicago 2014, ISBN 978-1-61491-024-4, 224
  2. L. Habachi: Two Graffiti at Sehel from the Reign of Queen Hatshepsut, In: JNES 16 (1957), pp. 88–104
  3. a b Shirley, op. cit., p. 225

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tay (treasurer) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tay (Schatzmeister) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]