Neheszi (kincstárnok)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Neheszi
T14S29Z4

Neheszi (nḥsỉ) ókori egyiptomi kincstárnok volt a XVIII. dinasztia idején, Hatsepszut uralkodása alatt. Neve alapján núbiai származású lehetett.

Ábrázolják Hatsepszut Dejr el-Bahari-i halotti templomában, ahol a leírás szerint ő indította el a királynő expedícióját Punt földjére a kilencedik uralkodási évben.[1] Ezt egyesek úgy értelmezik, hogy végig ő vezette az expedíciót.[2] Az expedícióra öt hajó indult el, mindegyik hetven láb hosszú, rajtuk 210 főnyi legénység (tengerészek és 30 evezős). Tartottak velük tudósok is, akik feljegyzéseket készítettek Punt lakóiról, valamint állat- és növényvilágáról, hasonlóan azokhoz, akik háromezer évvel később Napóleont kísérték el Egyiptomba.[3] Neheszi sziklasírja a szakkarai Bubaszteion területén épült.[4][5] Egy kápolnája is épült Gebel esz-Szilszilében (No. 14).

Hatsepszut idejéből ismert Tai kincstárnok neve is. Egy elmélet szerint a kincstárnoki pozíciót megosztották a két országrész között, és Neheszi az alsó-egyiptomi, Tai a felső-egyiptomi kincstárnok volt.[6] Az is lehet azonban, hogy Tai Neheszit követte a kincstárnoki pozícióban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. J. H. Breasted, Ancient Records of Egypt, Part Two, Chicago 1906, §290
  2. Ernest Alfred Wallis Budge, 1925, The Mummy: A Handbook of Egyptian Funerary Archaeology, p.52
  3. J. D. Ray, Reflections of Osiris: Lives from Ancient Egypt, ford University Press 2002, p.50
  4. Alain Zivie: Un chancelier nommé Nehesy. In: Mélanges Adolphe Gutbub, Montpellier 1984, p. 245–252
  5. Alain Zivie: Les tombeaux retrouvés de Saqqara. 2003, S. 22 ISBN 2-268-04479-3
  6. JJ Shirley: The Power of the Elite: The Officials of Hatshepsut's Regency and Coregency, in: J. Galán, B. M. Bryan, P. F. Dorman (eds.): Creativity and Innovation in the Reign of Hatshepsut, Studies in Ancient Oriental Civilization 69, Chicago 2014, ISBN 978-1-61491-024-4, 225

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Nehsi című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Nehesi (Schatzmeister) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.