Tabúk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tabúk (تبوك)
Közigazgatás
Ország Szaúd-Arábia
TartományTabúk
Alapítás évei. e. 1500
Népesség
Teljes népesség886 036 fő (2022)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság760 m
IdőzónaUTC+3 (UTC)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 28° 23′ 50″, k. h. 36° 34′ 44″Koordináták: é. sz. 28° 23′ 50″, k. h. 36° 34′ 44″
A Wikimédia Commons tartalmaz Tabúk témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Tabúk (arab: تبوك) város Szaúd-Arábia északnyugati részén, a jordániai határtól kb. 110 km-re található, az azonos nevű tartomány székhelye. Lakossága 667 ezer fő volt 2021-ben.

Az ország legnagyobb légibázisának otthona.[2]

Története[szerkesztés]

Az Arab-félsziget e környéke az időszámításunk előtti évezredekben is lakott volt már. A Tabúktól az Akabai-öböl keleti partjáig elterülő sziklasivatagot Midiánnak hívták Ábrahám egyik fia után. Mózes negyven évig bujkált Midiánban egy egyiptomi fiú meggyilkolása után. A Koránban olvashatjuk, hogy próféták figyelmeztették a midiáni népeket a bűnbánatra. Itt esett szó Tabúk váráról, Aṣḥāb al-Aykah-ról (jelentése: az erdők társasága).

Ptolemaiosz az Arab-félsziget Észak-nyugati csücskében létező várost, 'Tabawa' néven említett, feltételezhetően erre a városra utalt.

Mohamed próféta egyik utolsó és legnagyobb katonai akcióját Tabúk ellen vezette Kr. u. 630-ban, azonban a hadjárat valódi csata és vérontás nélkül végződött. Mohamed a bizánci seregek ellenállására számított, azonban a városnál nyoma sem volt az ellenséges alakulatoknak, így hát húsznapi ott tartózkodás után visszameneteltek Medinába.

Tabúk a középkori szír zarándokút mentén feküdt (Damaszkusz-Medina), ekkor élhette a város fénykorát. Átépítették a várat is, amely ezután a zarándokok védelmét szolgálta, illetve ivóvíz-ellátással szolgált.

1918-ban, 3 héttel Damaszkusz brit elfoglalása után, az arab erők megszállták Tabúkot.

Éghajlata[szerkesztés]

Éghajlatát a forró nyarak és az enyhe telek jellemzik. Telente fagy is előfordul. Átlagos hőmérséklete augusztusban 24-39 °C, januárban 4-18 °C. Nyáron időnként 46 °C-ig felcsúszik a levegő hőmérséklete.[3]

Átlagos évi csapadék 30–40 mm, míg hó 3-4 évente esik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. تعداد السكان والمساكن. General Authority for Statistics. (Hozzáférés: 2022. augusztus 14.)
  2. Mackey, Sandra. The Saudis: Inside the Desert Kingdom, 2002
  3. Archivált másolat. [2016. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. május 12.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tabuk, Saudi Arabia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.