THEMIS műholdak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(THEMIS (műhold) szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search
THEMIS
THEMIS.jpg

Ország  Amerikai Egyesült Államok
Űrügynökség NASA
Típus geofizikai
Küldetés
Indítás dátuma 2007. február 17.
Indítás helye Cape Canaveral
Hordozórakéta Delta–2

A THEMIS (Time History of Events and Macroscale Interactions during Substorms) a NASA 2007-ben felbocsátott P1 és P2 jelzésű műholdja a Föld sarki fényének vizsgálatára.

A műholdak 2009-ig megfelelően működtek, addigra azonban pályájuk annyira megváltozott, hogy a napelemek nem tudták feltölteni a műholdak akkumulátorait, ezért a műholdak működésképtelenné váltak.

Mivel megfelelő mennyiségű üzemanyaggal rendelkeztek, a műholdakat 2009 végén a Hold felé irányították, és új nevet adtak nekik: ARTEMIS (a Hold görög istennőjének neve után). A rövidítés jelentése: „Acceleration, Reconnection, Turbulence and Electrodynamics of the Moon’s Interaction with the Sun”, vagyis „gyorsulás, kapcsolódás, turbulencia és elektrodinamika a Hold és a Nap kapcsolatában”.

2010. augusztus 25-én az ARTEMIS-P1 elérte az L2 Lagrange-pontot a Hold túlsó oldalánál. Az ARTEMIS-P2 az L1 Lagrange-pontot október 22-én érte el.

Ezzel első alkalommal nyílt lehetőség ezeknek a Lagrange-pontoknak a vizsgálatára. Mivel ezek a pontok már a Föld magnetoszféráján kívül helyezkednek el, ezért kiválóan alkalmasak a napszél vizsgálatára. Az így kapott adatok az űridőjárás előrejelzésében is felhasználhatók. A műholdak műszerei arra is alkalmasak, hogy a Hold által a napszél áramlásában keltett „nyomdokvíz” jelenségét kutassák. Hasonlóképpen a Föld elnyúló mágneses csóváját is vizsgálni tudják, ami a Hold pályáját is eléri.

Az így szerzett ismeretek a plazma viselkedésének kutatásában hozzájárulnak a megújuló és tiszta fúziós energia földi előállítása felé tett erőfeszítésekhez.

A Lagrange-pontokban való hat hónapos tartózkodás után a műholdak a Hold felé veszik az irányt, annak felszínét 100 km-re megközelítik és itt is a napszél hatását tanulmányozzák egy olyan égitest esetén, aminek felszínét nem védi mágneses tér (a Mars bolygóhoz hasonlóan). A Hold gravitációs anomáliái miatt a műholdak pályája eléri a 18 000 km-es magasságot, a 100 km-t csak rövid időre közelítik meg. Így évek alatt elegendő adathoz jutnak a kutatók és a műholdak pályája is stabil lehet.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. / Dead Spacecraft Walking (2010-10-27)

További információk[szerkesztés]