Tölgyestorzpók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Tölgyestorzpók
Spider029.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Magyarországon védett
Eszmei érték: 2000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Pókszabásúak (Arachnida)
Rend: Pókok (Araneae)
Alrend: Négytüdős pókok (Mygalomorphae)
Család: Torzpókfélék (Atypidae)
Nem: Atypus
Faj: A. affinis
Tudományos név
Atypus affinis
Eichwald, 1830
Szinonimák
  • Oletera atypus
  • Oletera atypa
  • Atypus anachoreta
  • Atypus blackwalli
  • Atypus bleodonticus
  • Atypus coriaceus
  • Atypus cedrorum
Elterjedés
Distribution.atypus.affinis.1.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tölgyestorzpók témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tölgyestorzpók témájú médiaállományokat és Tölgyestorzpók témájú kategóriát.

A tölgyestorzpók (Atypus affinis) a négytüdős pókok (Mygalomorphae) alrendjének torzpókfélék (Atypidae) családjába, az Atypus (torzpók) nembe tartozó pókfaj. Európában (az európai fajok közül egyedüliként Nagy-Britanniában is) és Észak-Afrikában fordul elő. A Magyarországon előforduló három torzpókfaj közül itt a leggyakoribb faj, mediterrán jellegű tölgyesekben, cserjésekben, lejtősztyeppeken található meg. Magyarországon védett állat, eszmei értéke 2000 Ft.

Gyakran fordul elő a két másik magyarországi Atypus-fajjal együtt, és igen hasonlít is hozzájuk: a hímek koromfeketék, méretük a csáprágók nélkül 7–10 mm, a nőstények és a fiatal példányok sötétbarnák, a nőstények mérete csáprágók nélkül 10–15 mm. A hátsó fonószemölcs alapján lehet megkülönböztetni tőlük: a tölgyestorzpóknál ez hármas tagolású, míg a kövi torzpóknál ez négyes, a szurkos torzpók esetében pedig felülről hármas, alulról vagy oldalról négyes tagoltságot mutat.

Az Atypus-fajok függőleges tárnákat ásnak, akár fél méter mélyre is. Ezt sűrűn szövött lakócsővel bélelik, ami a talajszintre érve a talaj felszínével párhuzamosan futó zárt folyosóként folytatódik. Ez a harisnyaszerű hálódarab a vadászatban segíti; a lakócsőhöz érő ízeltlábúra a háló rezgései felhívják a pók figyelmét, a prédát a hálón keresztül megszúrja, majd a hálót elvágva a lakócsőbe húzza azt. A maradványokat és a levedlett bőrt az ilyenkor átmenetileg felnyitott cső végén pakolja ki.

Párzási időszakuk ősszel van, ilyenkor a hímek elindulnak nőstényeket keresni. A hím a nőstény lakócsövében él egy ideig, majd a párzás után nem sokkal elpusztul. A kis pókok következő nyáron kelnek ki, és még csaknem egy évet anyjukkal töltenek.

Források[szerkesztés]

  • Szinetár Csaba: Pókok – Keresztespókok, ugrópókok és rokonaik a Kárpát-medencében. Budapest: Kossuth Kiadó. 2006. = Élővilág Könyvtár, ISBN 963 09 4972 5  
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Atypus affinis című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]