Tádzsik Népi Demokratikus Párt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tádzsik Népi Demokratikus Párt
Ҳизби халқӣ-демократӣ Тоҷикистон
Mottó: Egység, szolidaritás és megértés
Adatok
Elnök Emomali Rahmon

Alapítva 1994
Székház Egység Palota
Tagok száma kb. 100 000

Ideológia
Politikai elhelyezkedés Baloldal
Weboldala

A Tádzsik Népi Demokratikus Párt, rövidítve HHDT (tádzsikul: ХХДТ – Ҳизби халқӣ-демократӣ Тоҷикистон [Hizbi halki-demokrati Todzsikiszton]) politikai párt Tádzsikisztánban. A napjainkban kb. 100 ezres taglétszámú pártot 1994-ben hozták létre. Elnöke Emomali Rahmon, a Tádzsik Köztársaság elnöke, a párt ügyvezető elnöke Szafar Szafarov, központja dusanbei Egység Palotában található. Az ország vezető pártjaként kizárólagos befolyása van országos, regionális és helyi szinten.

A párt programjában a demokratikus berendezkedést, a piacgazdaságot támogatja, kiemelt figyelmet szentel az élelmiszerellátásra és az energiabiztonságra. Kiáll a szekularizált állam mellett, kulturális téren támogatja a tádzsik nemzeti hagyományok újjáélesztését.

Imomali Rahmon elnök hatalomra kerülése óta a párt egyre inkább meghatározó szerepet játszik Tádzsikisztán politikai életében, napjainkra lényegében hatalmi monopóliumra tett szert.

A 2010. február 28-án tartott parlamenti választáson a tádzsik Legelsőbb Tanács (Madzsliszi Oli) alsóháza, a Képviselőház (Madzsliszi namojandagon) képviselői helyeinek 71,7%-át szerezte meg.

Külső hivatkozások[szerkesztés]