Szimejizi obszervatórium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szimejizi obszervatórium
Az egykori obszervatórium területén álló RT–22 rádióteleszkóp
Az egykori obszervatórium területén álló RT–22 rádióteleszkóp
Település Yalta Municipality
Megnyitás 1908
Tszf. magasság360 m
Elhelyezkedése
Szimejizi obszervatórium (Ukrajna)
Szimejizi obszervatórium
Szimejizi obszervatórium
Pozíció Ukrajna térképén
é. sz. 44° 25′ 05″, k. h. 33° 59′ 51″Koordináták: é. sz. 44° 25′ 05″, k. h. 33° 59′ 51″
A Wikimédia Commons tartalmaz Szimejizi obszervatórium témájú médiaállományokat.

A Szimejizi obszervatórium (ukránul: Сімеїзька обсерваторія), oroszul Szimeizi obszervatórium (Симеизская обсерватория) Ukrajnában, a Krím-félszigeten, Szimejiz városi jellegű település közelében az 1950-es évek közepéig működött kutató obszervatórium. Nemzetközi kódja 094. A Szimejiz melletti Kiska-hegyen, 360 m-es tengerszint feletti magasságban található. A terület napjainkban a Krími Asztrofizikai Obszervatórium kirendeltsége, ahol műholdak lézeres pályakövetését végző kutatóállomás működik.

Az obszervatóriumot 1900-ban saját költségén hozta létre Nyikolaj Szergejevics Malcov orosz amatőr csillagász. A kezdeti időkben két kisebb távcsövet szereltek fel. Az obszervatóriumot 1908-ban Malcov az Orosz Tudományos Akadémiának ajándékozta és a Pulkovói obszervatórium kirendeltsége lett. Az első komolyabb kutató berendezést 1925-ben telepítették, ekkor készült el egy egyméteres tükörrel felszerelt tükrös csillagászati távcső.

Az obszervatóriumot a második világháború alatt szinte teljesen lerombolták. A háború után egyes berendezések előkerültek Németországban, így az obszervatórium egykori nagy teleszkópja is, bár a tükre széttörött. 1945. június 30-án döntés született az obszervatórium újjáépítéséről, de a pulkovói helyett már a Krími Asztrofizikai Obszervatórium részeként. Az újjáépítésekor egy új, 2 m-es tükrös teleszkópot építettek fel, ez akkor a legnagyobb európai tükrös csillagászati távcső volt. Az 1950-es évek közepéig használták teleszkópos csillagászati kutatásokra, többek között aszteroidák megfigyelésére. A szimejizi obszervatóriumban 149 kisbolygót és nyolc üstököst fedeztek fel.

Az obszervatórium területén 1967-ben egy 22 méter átmérőjű RT–22 típusú rádióteleszkópot állítottak föl.

A Szimejizi obszervatórium tiszteletére nevezték el 748 Simeïsa névre a Grigorij Nyeujmin által 1913. március 14-én felfedezett aszteroidát.

Külső hivatkozások[szerkesztés]