Szikraforgácsolás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
CNC-huzalos szikraforgácsoló gép, és a vele kivágott alakzat.

A szikraforgácsolás olyan fémforgácsolási technológia, ahol az elektróda és a munkadarab között szabályozott elektromos ívkisülések folyamata választja le a munkadarabról az anyagi részecskéket. Azon kevés fémmegmunkálási technológiák közé tartozik, ahol a szerszám anyaga puhább, mint a vele megmunkálni kívánt anyagé. Síkbeli (2D-s) alakzatok kivágására, hajszálvékony furatok készítésére, illetve térbeli (3D-s) alakzatok készítésére használják. Tipikus alkalmazási területe a különböző műanyag fröccsöntés és a süllyesztékes kovácsolás szerszámainak (süllyesztékek) előállítása. Előnye, hogy pontos 3D-s alakzatok is megmunkálhatóak edzett acél és keményfémek esetén is, hátránya hogy a többi technológiához képest a megmunkálás sebessége lassú, illetve tömbös alakzatok kimunkálásánál szükséges a szerszám (elektróda) legyártása is.

Folyamat[szerkesztés]

A szerszámot (elektródát) a megmunkálandó anyaghoz 0,1-0,2 mm távolságra közelítik, és a köztük lévő elektromos feszültség következtében elkezdődik az ívkisülés, és ezáltal a munkadarab felületéről részecskék válnak le. A munkadarabot folyadék (dielektrikum) veszi körül, amely a leválasztott részecskék eltávolítását, a munkadarab és a szerszám hűtését és a szikrakialakulás egyenletességét hivatott szolgálni. A felületi minőséget elsősorban az impulzusáram határozza meg az egyéb technológiai paraméterek mellett.

Típusai[szerkesztés]

  • Huzalos: mint a nevéből is látszik huzallal végzik a forgácsolást síkbeli alakzatok kivágására. A huzal anyaga többnyire sárgaréz vagy különféle bevonattal ellátott huzal, vastagsága 0,2-0,3 mm. A dielektrikum általában ioncserélt víz.
  • Tömbös (süllyesztékes): a forgácsolást ebben az esetben egy formára munkált tömb-szerszám végzi. A szerszám anyaga vörösréz vagy grafit, keményfémek esetén többnyire volfrám. A dielektrikum általában magas lobbanáspontú ásványi vagy szintetikus dielektrikum olaj. Tipikus alkalmazási területe a különböző fröccsöntő szerszámok előállítása.
  • Startlyukfúró: a szerszám (elektróda) általában 0,3 - 3 mm átmérőjű sárga- vagy vörös-réz anyagú 300-400 mm hosszú csőelektróda, a folyamat során a kopása jelentős. Forgácsolás közben a szerszámot forgatják és közepén dielektrikumot folyatnak át, amely általában ioncserélt víz.
  • Kombinált (pl. köszörüléssel, marással)

Források[szerkesztés]

  • Gergő Ferenc: Szikraforgácsolás. Ipari szakkönyvtár. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1986